tirsdag, mai 26, 2009

FRPs SFO-bløff

Per Sandberg hadde et innlegg 22. mai i Dagsavisen, hvor han bløffet om prisen på SFO i Tønsberg og Skedsmo. Jeg tenkte, kan dette virkelig stemme. Jeg satte meg ned i en av veslas soveperioder, og leste komunale sakspapirer. Og riktig nok, det kunne ikke stemme.
FrP skal ikke beskyldes for å være et kalkulatorparti etter dette, fordi regnestykket var rivruskende galt! I tillegg så underslo han jo om hvordan FrP kutter i pris og tilbud for å holde prisene nede. Det blir som å sammenligne en Lada med en BMW, og Ladaen vinner fordi den er billigst i pris!

Jeg finner ikke hans orginale innlegg, men han har en kollega på Stortinget som sendte et likelydende innlegg til Romerikes Blad - og jeg gjengir det her.

Forøvrig finner du mitt svar som kom på trykk i Dagsavisen her

Ap med dyrest SFO
av Ib Thomsen, stortingsrepresentant for FrP
Når Arbeiderpartiet hevder at FrP vil gjøre SFO-plassene 40 prosent dyrere, er dette kun en falsk drittpakke for å skjule at Ap-kommuner har landets dyreste SFO. Det er ikke første gang Helga Pedersen gjennom forsøker å tegne et skremselsbilde av FrP. Sist valgkamp hevdet hun at SFO ville bli 700 millioner dyrere med FrP. I et intervju gjengitt på rb.no skal hun ha det til at vi vil øke prisene med 40 prosent.

Jeg forstår godt at Helga Pedersen forsøker å spre feilaktigheter om FrP, fordi hun har dårlige kort på hånda. Hun vet at slike utspill gjør at hun slipper å forklare at landets høyeste SFO-priser finnes i Arbeiderparti-kommuner eller kommuner styrt av rødgrønne partier. Tall fra SSB viser at de to Ap-styrte kommunene Søgne og Bremanger har landets desidert dyreste SFO med henholdsvis 2710 og 2500 kr måneden pr barn.

Selv om Ap fører an i kampen for dyrere SFO er jeg stolt over at FrP-styrte Tønsberg har noen av landets billigste SFO-plasser. En familie med to barn i SFO sparer 2000 kr i måneden sammenlignet med en familie med to barn i SFO i Ap-styrte Skedsmo.

Det er riktig at FrP mener at SFO-plassene skal følge selvkostprinsippet, og at foreldre dermed skal betale for hva plassen reelt koster. SFO er ikke en kommunal basisoppgave, men det bør være opp til hver kommune å vurdere hvordan ordningen skal organiseres – enten gjennom et kommunalt tilbud eller gjennom private og frivillige Det er direkte feil når Helga Pedersen sier at FrP vil fjerne tilskuddet til SFO, fordi kommunene ikke får noe eget SFO-tilskudd. Men i dag er det flere kommuner som subsidierer SFO.

Men i spørsmålet om at offentlige midler skal brukes til å subsidiere SFO eller styrke skolen, er FrP klare i sitt syn. Skole er lovpålagt og kommer alle unge til gode. Derfor vil vi styrke pengene til skolen. Pedersen nevner heller ikke at de siste årene har SFO-prisen økt mindre i kommuner hvor FrP styrer, enn i kommuner hvor vi ikke er en del av flertallet. I FrP-kommuner har prisen SFO-prisen økt med i snitt 4 kr fra 2006-2007, mens i andre kommuner har den økt med nesten 50 kr.

Her er mitt svar til Per Sandberg:

FRP og kutt i SFO
av Sten Magne Berglund, Sørumsand

Frps nestleder Per Sandberg påstår i Dagsavisen 22.5 at en tobarnsfamilie i Frp-styrte Tønsberg kommune sparer 2.000 kroner i måneden, sammenlignet med en familie med to barn i Ap-styrte Skedsmo kommune. Dette er direkte feil. Det koster 3.699 kroner for to barn i SFO i Tønsberg, inkludert kostpenger. I Skedsmo er prisen 5.050 kroner, altså 1.351 kroner mer enn i Tønsberg.

Sandberg forteller dessverre ikke om kuttene som Tønsberg har gjort i SFO. Frp fikk i år vedtatt kutt i rabatten for de med deltidsplass, en reduksjon av søskenmoderasjonen og kutt i antall ansatte. Med andre ble ord ble SFO dårligere, og kostnader for familiene økte.

I Høyre/Frp-styrte Nittedal har man sett det samme. I fjor økte de SFO-prisen til 2.800 kroner. Det førte til at 15 prosent av de 968 barna i SFO sluttet, mens 24 prosent reduserte oppholdstiden. Høyre og Frp i Nittedal ble tvunget til å redusere prisen etter kort tid. Det førte blant annet til kutt i bemanning, kutt i matbudsjettet til barna og kutt i aktiviteter og materiell.
Frp sier de vil prioritere skole framfor SFO.

Mange kommuner, ledet av andre partier, greier å prioritere begge deler. At Sandberg er stolt over at Frp-kommuner kutter i maten og tilbudet til barna får være hans egen sak. Heldigvis finnes det andre partier som er villige til å investere i barnas framtid.

1 kommentar:

Unknown sa...

Sandberg motsier jo seg selv med få linjers avstand... Først sier han at Helga Pedersens påstand om økte SFO-priser med Frp er en drittpakke, at hun sprer feilaktigheter.
Så medgir han at Frp ikke vil subsidiere SFO-plasser.

Hva er det egentlig han mener er feilaktig med Pedersens påstand? Kanskje at prisene ikke vil øke med 40 prosent, men med 39 eller 41?

Klassisk dobbelkommunikasjon. "Det du sier er feil, men selv om det egentlig ikke er feil er det en drittpakke og helt feil. I tillegg er du ikke perfekt sjøl heller." Dobbeltkommunikasjon ispedd angrep i forsvarsøyemed. Må jo være en retorisk killerstrategi!