fredag, november 12, 2010

Nytt bo- og behandlingshjem åpnet i Sørum - Rolls Royce sier opposisjonen


I dag tok statsminister Jens Stoltenberg turen til Sørum, for å åpne det nye Sørvald bo- og behandlingssenter. Senteret har vært planlegt i mange år. Det har vært utredninger, behandling av saken i eldreråd, rådet for funksjonshemmede, kommunale utvalg og kommunestyret. I Sørum har AP, SV, SP og KrF stått sammen om å få til dette senteret.

Sørvald bo- og behandlingssenter har til sammen 54 sykehjems- og heldøgns omsorgsplasser, fordelt på ulike brukergrupper: 30 sykehjemsplasser, 10 boenheter for psykisk syke, åtte plasser for funksjonshemmede og seks avlastningsplasser for barn. Sørvald har også et oppvarmet basseng for brukerne av senteret.

Da kommunestyret skulle behandle dette sist i 2008, gikk Sørum Høyre og Sørum Fremskrittsparti inn for å utsette det hele. De syntes vi bygget for dyrt senter. Basseng, sansehage, lekeplass og greier, vet dere. Nå kaller de bygget for Rolls Royce. Det er faktisk ikke positivt ment, at Sørum har bygd noe som er utforma for brukerne, som kan stimulere til aktivitet og trivsel i hverdagen. Og det er bygget for at vedlikeholdskostnadene skal være lave, og for at det skal tilfredsstille visse miljøkrav.

Men nei. Dette er for flott for de eldre. Rolls Royce sier Sørum Høyre. Jeg sier - det skulle bare mangle at vi ikke tok oss råd.


En god eldreomsorg er viktig, og derfor kommer regjeringen med en eldresatsing nå. Det handler om prioritering i lokalpolitikken. Kommunene har blitt tilført over 40 milliarder kroner siden de rødgrønne tok over i 2005. Statsminister Jens Stoltenberg kom med en gladmelding i dag. Det blir mer penger. Det blir nye frie midler til kommunene, og det blir mer penger til investering i sykehjem. Heldigvis får dette tilbakevirkende kraft. Siden vi har satset, så ville det nesten vært urettferdig om de kommuner som valgte å ikke bygge sykehjem skulle bli belønnet. Statsministeren kunne fortelle at Sørum får 11 nye millioner i tilskudd, pluss en økning på 3 millioner i frie inntekter. Det kommer veldig godt med, og det er penger som skal investerers i nye sykehjem i kommunen. Ja, hvis ikke Sørum Høyre får bestemme da. Da blir det vel lite og ingenting til de eldre. Eller det blir utsatt.

Statsministeren sa også at de eldre ville bli gitt flere rettigheter. Det er bra. Folk må ha rett til å klage om de ikke får et tilbud de trenger.

PS. Hvis noen tror at kommunen har dårlig råd, så er det ikke slik. Vi er langt unna disse ROBAK-listene, vi har hatt overskudd i regnskapene i en masse år. Vi har en lav eiendomsskatt, og det er så viktig for Sørum Høyre å være i mot den, at de gjerne kutter i velferden for å få et budsjett uten den. Heldigvis tror innbyggerne i kommunen på fellesskapsløsning, og det å løfte sammen. Derfor ble også ordføreren fra AP gjenvalgt i forrige valg, til tross for eiendomsskatt.
Det er nok at vi våger å investere i framtida (fra barnehage til skoler og eldreomsorg) som gjør at så mange velger å stemme Arbeiderpartiet i vår kommune. Og ikke minst, velger å flytte til Sørum. Vi har et godt rykte på oss for å være en kommune som satser. Det ryktet skal vi også beholde.

Jeg har tidligere blogget om at eldreomsorg er noe annet enn bare oppbevaring. Les innlegget her.

Om du vil høre hvordan Høyre snakker om Rolls Royce bo- og behandlingssenter kan du høre på Høyres innlegg i sak 60, 8. sep 2010.

Saker i media:
Kåre-milliarden
Tromsø-rådmann glad for eldresatsing
Krf vil gi eldremilliard
Regjeringen vedtar verdighetsgaranti i eldreomsorgen
Nå kommer eldremilliarden
KrF vil gi en milliard til eldre
Sykehjemskø

Ingen kommentarer: