Jeg var særlig lei meg for å kutte ut poenget om at generalsekretæren i det engelske konservative partiet var en sterk kritiker av frislippet av skjenketidene. Han mente at det bare hadde ført til at byene hadde blitt offentlige "vomitoriums". Hvilket herlig ord!
Forkortingen funket likevel! Kanskje kom poenget i debattartikkelen mye bedre fram også
Politikk for en tryggere by
av Anne-Karin Kolstad, generalsekretær i ActisSkjenketider. I Aften 9. mars skrev den tidligere utelivsaktøren Ole B. Thorsvik at Regjeringen ved å vurdere å innføre skjenkestopp klokken 02.00, har startet et korstog mot skjenkestedene. I motsetning til forskere, politiet og andre fagfolk, tror Thorsvik dette vil føre til mer vold.
Ifølge Thorsvik har vi hatt 25 år med innskrenkninger og forbud. Det er så langt fra realitetene som vi kan komme. Siden 1980 har antall skjenkesteder blitt tredoblet. I dag har de fleste også skjenkebevilling for brennevin. Tidligere hadde de fleste bare bevilling for øl og vin. Det er vanskelig å kalle dette for noe annet enn en liberalisering av skjenkepolitikken.
I 2008 kuttet 21 av de 50 største kommunene i skjenketidene. Flere byer rapporterer om indre vold og fyll. I Frpstyrte Tønsberg opplever politiet en 37 prosents nedgang etter at skjenkingen ble avsluttet klokket 02. I Trondheim er volden redusert med 34 prosent.
Utelivsbransjen krever ofte differensierte skjenketider. Det betyr i praksis utvidelse av skjenketidene for noen, ikke kortere skjenketider. Bransjens medisin mot voldsproblemene er blitt prøvd flere steder. Både på Island og i England har man opplevd at frislipp av skjenketider har ført til større problemer med fyll og vold.
Thorsvik viser til Stockholm, som har 14 nattklubber. De vurderer svenskene nå å fjerne. 80 prosent av alle utesteder i Stockholm avslutter serveringen senest klokken 01. I Oslo kan derimot 54 prosent av byens vannhull skjenke til klokken 03. Også i metropolen New York er det vanlig med skjenkestopp klokken 02, og der trues dessuten utestedene med skyhøye bøter om de bryter loven. I Oslo risikerer utestedene lite om de overskjenker eller skjenker mindreårige.
Vi kan ikke leve med en situasjon derenkelte av gatene i Oslo blir rene krigssoner i helgene. En
mer lovlydig bransje kan skapeet hyggeligere uteliv som flere ønsker å oppsøke. Det krever
at vi får et flertall i Oslo bystyre som er villig til å føre en ansvarlig alkoholpolitikk. Det har vi ikke i dag.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar