fredag, mars 27, 2009

Barnehagebarn og ferie

Dette innlegget kom til som en reaksjon på at Sørum Høyre anklaget Sørum AP og samarbeidspartnere for å være med på å styre for mye av når folk skal ta ut ferien sin. De skulle bare visst. I Kristiansand, hvor Høyre har ordfører, stenger alle kommunale barnehager de tre siste ukene i juli. I Bergen, som styres av FRP, H og KRF, så kan barnehagene bestemme at de skal ha stengt inntil tre uker om sommeren. Dette er for å spare penger.

Jeg husker at da vi hadde vår eldste i barnehage i Oslo, så fikk vi tre ukers ferie i juli, bestemt av Oslo kommune. Det førte til at vi ikke fikk tatt ut ferie samtidig, alle mann.
Sørum Arbeiderparti har innført en ordning som gir reell valgfrihet til foreldrene, og sikrer barna rett til sommerferie.

Barnehagebarn og ferie
Av: Heidi Westbye Nyhus, Nestleder - og Are Tomasgard, Leder Arbeiderpartiet i Sørum

Høyres Marianne Grimstad Hansen vil ikke at barnehagebarna skal ha rett til tre uker fri om sommeren, av hensyn til foreldrene (Indre 20.3). Hun kritiserer oss for å stemme for et forslag om at alle barn i kommunale barnehager skal få tre ukers sammenhengende ferie i hovedferieperioden mellom 1. mai og 30. september. Grimstad Hansens parti Høyre, samt FrP og Venstre synes det holder med to uker.

Fra barnehageadministrasjonen rapporteres det om en bekymring over at noen barn får for lite ferie i løpet av sommeren. Stadig flere barn avvikler en eller ingen uker med ferie i løpet av sommeren. Alle foreldre som er i jobb har rett til å ta ut tre uker ferie i hovedferieperioden. Den samme retten burde deres barn ha. Selv om kommunen har mange gode barnehager som vi kan være stolte av, har barna godt av å ikke være i de hele tiden.

Grimstad Hansen mener at barnehagene skal være en service for barnefamiliene. Det er de i høyeste grad! I mange andre kommuner krever private og kommunale barnehager at barna har tre eller fire uker fri. Det er ikke uvanlig at barnehager stenger hele eller deler av juli måned, og dermed tvinger foreldrene til å ta ut ferien sin da, eller finne alternativer for barnepass. Slik er det ikke i Sørum kommunes barnehager. Foreldrene kan selv bestemme når i hovedferieperioden de vil avvikle ferien sin, og alle barn som går i kommunale barnehager har et tilbud om barnehageplass, selv om det er fellesferie.

Full barnehagedekning, og barnehager som har lang åpningstid, gjør at hverdagen med henting og levering blir lettere for foreldre. Det er helt nødvendig å ha det slik i en kommune hvor mange er pendlere. For Arbeiderpartiet er det viktig å skape gode oppvekstmiljøer i kommunen. Men i motsetning til opposisjonen, så mener vi at hensynet til barna må komme først.

2 kommentarer:

Anne Marie sa...

Godt poeng det der med å ha rett på ferie fra barnehagen. Einar har nå hatt en drøy uke påskeferie sammen med oss, men jeg tenker også at det er litt forvirrende for små barn med så lang ferie. Tre uker er jo en liten evighet for noen som kun har levd i tre år! Men det blir nok (minst) tre ukers sommerferie på Einar også.

Du har ellers blitt utfordret til å skrive et litt mer personlig blog-innlegg! Se her: http://ylvalia.blogspot.com/2009/03/utfordringen.html

Sten M. Berglund sa...

Jeg tror jo at de små helt klart synes det er greit å ikke gå i barnehagen hele tiden. Det skjer jo så mye der hele tiden.

Misforstå meg rett- jeg tror barnehagene er generelt sett bra for barna. Det betyr ikke at jeg synes de skal være der hele tiden.

Even har forøvrig begynt å skjønne konsept "helg" og "ferie", egentlig. Og når han er lenge borte fra barnehagen kan han begynne å savne den, og kompisene. Å savne noe og noen kan jo være greit innimellom.

Hmmm... utfordring --- jeg vet ikke. Får se.