mandag, august 24, 2009

Høyre glemmer hele tiden å legge til ordene "skikkelig" eller "godt nok"

I forrige uke sa partileder Erna Solberg at 1 av 5 elever gikk ut av skolen uten å kunne lese og skrive. I dag sier hun at det er feil, hun hadde tidspress og fikk ikke lagt til ordene "skikkelig" eller "godt nok".

Men jeg synes jeg har hørt dette før - et lite søk på Høyres egen hjemmeside viser at det er mange som har såpass med tidspress i Høyre at de ikke greier å få med seg de nødvendige ordene. Og også i andre tilfeller skriver de feil om dette. Hvorfor forsøker Høyrefolk å få det til å se ut som den norske skolen utdanner analfabeter?

Her er noen eksempler

Stortingskandidat Nikolay Astrup: Hernes har skylda for at 1 av 5 ikke kan lese og skrive etter at de er ferdig på skolen.
- i samme link kan man lese at delegat Lene Camilla Westgaard sier man lærte å lese og skrive under Bondevik II, men ikke Stoltenberg II.

Høyres nestleder og stortingskandidat Jan Tore Sanner i en pressemelding 10.02.2008
- Når 1 av 5 går ut av grunnskolen uten å kunne lese og skrive, og vi samtidig vet at 2 av 3 trygdede her i landet sliter med mangelfull lese- og tallforståelse, så sier det seg selv at å satse på kunnskapsskolen er god sosialpolitikk. ¨ Sanner gjentar påstanden i sin egen blogg 27.08.2008 (her sier han at de skal redusere antall barn som er analfabeter - det er i praksis nesten ingen), han sier det også i en ny pressemelding 24.02.2009

Høyres skolepolitiker Ine Marie Eriksen Søreide til NRK Østlandsendingen 29.06.2009
"Ifølge Søreide kan ikke 20 prosent av elevene lese og skrive når de går ut av ungdomsskolen "
3. januar 2008 sendte hun ut en pressemelding der hun snakket om alle de tusener som gikk ut av skolen uten å kunne lese og skrive

Også hennes Høyre-kollega i kirke- utdannings- og forskningskomiteen, Gunnar Gundersen, gjentar denne feilaktige påstanden i en debattartikkel 03.08.2009

Tidligere Unge Høyreleder Torbjørn Røe Isaksen skrev rett foran forrige kommunevalg på sin egen blogg: " 1 av 5 elever fortsatt går ut av skolen uten å kunne lese og skrive".

Sosialpolitisk rådgiver for Høyre på Stortinget, Torbjørn Sølsnes, skriver på twitter at han har fått et leserinnlegg på trykk i Aften om "den norske stoltenbergmodellen, hvor 1 av 5 ikke kan lese/skrive" (se 14.08.2009). Se også innlegget på hans blogg her.

For all del, det fins mange eksempler på at disse Høyrerepresentantene ikke glemmer å legge til ordene "skikkelig", "godt nok" eller "ordentlig". Og det fins en rekke flere eksempler på at de gjør det.

Oppsummering: Det var ikke noe engangstilfelle, denne uttalelsen fra Høyre, og man kan spørre seg om hvorfor de ynder å fremstille det som om 20 % av elevene er analfabeter etter endt skolegang.

3 kommentarer:

Geir LS sa...

Bra faktasjekk det der, bedre enn min egen.

Synd hvis mange i Høyre finner det opportunt å overdrive lesetingenes tilstand - for forhåpentligvis er alle enige i at det at 20 % ikke kan lese og skrive skikkelig, slett ikke er godt nok.

Og da bør vi i stedet diskutere hva vi kan gjøre med det.

Sten M. Berglund sa...

Enig.
Jeg tro det er riktig at Erna Solberg sier det riktig de aller fleste gangene. Jeg har ikke funnet andre eksempler på det. Men jeg tok for meg noen Høyre folk, nestledere, skolepolitikere og en rådgiver jeg visste hadde skrevet det.

Jeg tror nok det er en grunn til at de sier det som de gjør. Er vel ingen tilfeldighet at så mange vrir på fakta.

Unknown sa...

At Høyre-politikerne ikke kan skrive ordene "skikkelig" eller "godt nok" bekrefter jo bare det de selv sier: De har gått på norsk skole, og dessverre havnet blant de 20 prosentene selv. Kan'kke klandre dem for det, Sten!