mandag, januar 03, 2011

NHO vil ha kutt i antall uføre

NHO-sjef John G. Bernander krever nå at vi må færre antall uføre. Det nærmer seg NHOs årskonferanse - og kampen mot velferdsordninger er det som står sentalt. I innbydelsen heter det:

Det er spesielt tre bølger som vil utfordre velferdsstaten fremover: eldrebølgen, migrasjonsbølgen og trygdebølgen. Gjør vi ikke noe med dette, risikerer vi å havne i velferdsfellen.


Dessverre kan det virke som om NHO har glemt at arbeidsgiverne også er en del av problemet til disse bølgene.






Eldrebølgen kan vi vanskelig gjøre noe med. Vi får stadig mer kunnskap som gjør at folk kan leve lenger. Stadig flere pasienter kan enten behandles eller gis livsforelngende behandling. 

Den andre bølgen som truer velferdsstaten er migrasjonsbølgen. NHO hevder at Innvandrerbefolkningen i Norge øker raskt, og vil dobles i løpet av de neste 15 årene til 1,1 millioner mennesker. Og helt riktig - det er grunn til å frykte at mange ikke-vestlige innvandrere havner på trygd. Mennesker er forskjellige. Noen har ikke mulighet til å delta i arbeidslivet. Mange har det, men får ikke muligheten.

Dernest er det trygdebølgen som NHO frykter. Det er 300.000 på varig uføretrygd. Hvorfor dette har økt vet vi ikke sikkert, men enkelte peker på at arbeidsgivere kan bruke dette som et ledd i nedbemanning. Forskning viser at mange blir uføre etter at de blir sagt opp

Er du mann og mister jobben, øker risikoen for å ende opp som ufør med 123 prosent. For kvinner øker sjansene med 50 prosent. Et annet problem er at hvis en har uføre foreldre øker sjansen for at en selv blir ufør. Det handler om sosiale forskjeller - og hvordan man utjevner dem.

Det er veldig bra at NHO ønsker å "ta initiativ overfor regjeringen, partiene, LO og de andre organisasjonene for å få til et bredt samarbeid og en omfattende reform, for å få ned antall uføre, og for å få flere i arbeidsfør alder i jobb. Det første de bør gjøre er å bruke NHOs årskonferanse til selvkritikk. Hva galt gjør norske arbeidsgivere som ikke ansetter velkvalifiserte/overkvalifiserte innvandrere? Som arbeidsgiver har jeg selv hatt eritreiske arbeidssøkere på intervju, som forteller at etter 100 søknader er de på jobbintervju for første gang. Eller en regnskapsfører som fikk et vikariat, og som hadde økonomiutdannelse fra BI og andre land. Da vikariatet hans var slutt stilte jeg opp som referanse. Blant annet på jobben som postbud. De var veldig interessert i å vite om han hadde mye sykefravær...


Det andre de bør gjøre, er å lytte til Rita Nilsen, leder av stiftelsen Retretten. Hun jobber i dag med å hjelpe folk tilbake til det livet de ønsker seg, etter et liv med rusproblemer. Ett av de tingene hun motiverer folk til er å komme seg ut av NAV. Alle som har en mulighet til å arbeide bør heller satse på det. Problemet er jo at det er står ikke arbeidsgivere i kø for å ta i mot mennesker med rusproblemer, som har vært inn og ut av behandlingsinsitusjoner og fengsel. Det fins noen få unntak som Stormberg, som mener at arbeidsgiver har et ansvar for å hjelpe dem som sliter i arbeidslivet. Her er det nok ikke bare de private arbeidsgiverne som svikter, men også offentlige. 


Kong Harald ble hyllet for å ta opp nettopp disse forholdene, om alle som stenges ute fra arbeidsmarkedet i sin nyttårtale. Når jeg leser NHOs program for årskonferansen er det sørgelig at man ikke setter av tid til å litt selvkritisk refleksjon over hva arbeidsgivere i Norge gjør galt, siden så mange ikke får innpass i arbeidslivet. For de har en betydelig del av ansvaret de også.


Oppdatert - om du vil lese en annen bloggpost kan jeg anbefale om NHO og velferdsstaten kan jeg anbefale stortingsrepresentant Alf Holmelid (SV) . Bernander gløymer det viktigaste.


Oppdatert 4.1.11
Les Stormberg gründer Steinar J. Olsens utfordring til Kristiansand kommune om 1 prosent. Den samme som han ga til NHI i et foredrag for noen år siden.


Andre saker i media:
Uføredillemma venter friskmeldt arbeidsminister
Arbeidsministeren til NHOs årskonferanse

Ingen kommentarer: