Tone Liljeroth, stortingskandidat for FrP i Akershus, skriver i et innlegg her at hun støtter FrPs vedtak om å gå inn for aktiv dødshjelp. Hun skriver at "flere eldre, svært syke og i store lidelser har ønske om selv å avgjøre når behandling skal avsluttes." og "skal det ikke være anledning til å påtvinge pasienten videre “livsforlengende” behandling mot pasientens vilje.”
Det kan virke som om FrPs Liljeroth enten ikke har forstått hva aktiv dødshjelp er for noe, eller så har hun et stort behov for å sminke vedtaket for velgerne.
Det hun beskriver i sitt innlegg er passiv dødshjelp, og er ikke forbud i dag. En pasient, som er tilregnelig, kan velge å avslutte en pågående behandling. Pasientrettighetsloven gir til og med pasienter rett til å stoppe livsforlengende behandling.
Aktiv dødshjelp er når noen foretar en avlivning av folk. Det fins tre former for aktiv dødshjelp:
- Eutanasi
- Ikke-frivillig barmhjertighetsdrap
- Assistert selvmord
Eutanasi er basert på frivillighet hos pasienter som uttrykker et klart ønske om å få dø. Avlivingen skjer da med medikamenter, slik at livet forkortes. Det er altså motsatt av passiv dødshjelp, hvor man lar være å gi medikamenter, fordi man ønsker å forkorte livet (smertelindring kan fortsatt gis til de med ønske om passiv dødshjelp).
Ikke-frivillig barmhjertighetsdrap brukes i Nederland - hvor om lag 1000 pasienter blir avlivet uten at de gir sitt samtykke. Assistert selvmord har man sett i Sveits og deler av USA.
Min egen far døde etter mange års sykdom. Han ble 34 år. Jeg er glad for at han ikke ble gitt muligheten til å ville dø før hans tid kom. Det jeg er blitt fortalt var at han beholdt livslysten lenge, og var optimist. Han skjermet min mor for opplysninger om hvor ille det var. I følge legene var det nemlig ingen grunn til å være optimist.
Jeg er enig med Dagfinn Høybraaten og KrF som sier at innføring av aktiv dødshjelp flytter en grense. Frp ønsker å være et regjeringsparti. Dette var den viktigste stridssaken på landsmøtet til Frp. Man bør forvente at de har en klar formening om hvordan aktiv dødshjelp skal begrenses - hvem skal få og hvem skal ikke få?
Mitt spørsmål til FrP er - hvor setter vi grensene for aktiv dødshjelp, gitt at de bare snakker om eutanasi.
- Dersom en psykisk syk har flere klare øyeblikk, og flere leger mener at denne er tilregnelig når den ber om aktiv dødshjelp. Personen har en svært alvorlige diagnose, og har forsøkt å ta livet av seg selv tidligere.
- Dersom en rusmisbruker ikke har hatt nytte av behandlingen han eller hun har mottatt de siste 30 årene, og er så skadet på kropp og sjel, skal vedkomende få hjelp til å dø?
- I Nederland kan barn ned til 12 år få aktiv dødshjelp, basert på deres samtykke. Er det dette som FrP vil kopiere til Norge?
søndag, mai 24, 2009
Aktiv dødshjelp
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
2 kommentarer:
Bra innlegg!
Det kan virke som om mange ikke ønsker å ta innover seg erfaringene man kan vise til fra andre land. I Nederland har de åpnet opp for aktiv dødshjelp for barn ned til 12 år. Der går også debatten om aktiv dødshjelp for nyfødte barn... Selvbestemt?
I Oregon i USA viser det seg at 55 prosent av de som ønsker aktiv dødshjelp ønsker det fordi de føler seg til bry. Vil vi sende det samme signalet til våre syke og eldre?
Takk for at du blogger om dette, Sten, jeg synes det er helt uhyggelig. Forhåpentligvis vil dette vedtaket og debatten i etterkant føre til at flere ser hva slags parti FrP faktisk er.
Legg inn en kommentar