torsdag, mai 12, 2011

Politiet svikter syklistene

Syklister på tur, disse har ingenting å gjøre på en gang- og sykkelvei.
Bildet er en faksimile fra en blogg.
I fjor hadde jeg mange opplevelser ute på veien. Biler som sneier meg i svinger, fordi de skal spare tre sekunder. Under styrkeprøven opplevde jeg mellom Stange og Tangen å sitte i et felt som ble forbikjørt av en gammel Volvo med campingvogn. Og denne idioten var tydeligvis irritert over at han hadde havnet bak et sykkeltfelt. At det var et av Norges største sykkelritt som pågikk, det hadde han liten forståelse for.

Hva gjorde han? Jo, han kjørte forbi oss, og bremset kraftig opp, for så å kjøre i 20-30 km/t for å plage oss. Det holdt på å gå galt, både for de i front, og de i feltet bak.


Selv husker jeg veldig godt en dag, da jeg på tur hjem hadde hørt en aggressiv Rune Gjøs i syklistenes landsforening debattere med Bård Hoksrud (Frp) på NRK Her og Nå. Gjøs var sinna - og det var på vegne av syklistene. Jeg kan forstå det, men jeg tror alle bilister som hørte på den dagen ikke fikk like stor sympati for vår rett til å bruke veien. Han greide ikke å parere de fordummende utsagn til Bård Hoksrud heller.

Jeg husker denne dagen godt. Gjøs ville ha mer politi ut for å passe på syklistene. Jeg var på sykkeltrening, og jeg opplevde for første gang å se to politipatruljer på landeveien den dagen. Ingen i utrykning. Det forhindret likevel ikke at jeg opplevde fem-seks biler som tutet unødvendig, eller at to biler valgte å spyle vinduene sine på denne solskinnsdagen, akkurat da de passerte oss. Den siste gangen var det jeg som lå i front, og vi lå på en rekke. Bilen som spylte oss ned hadde kjørt forbi oss tidligere, stoppet for å snu dysene, og satte på vindusviskerne når han tok oss igjen på nytt.

Jeg fikk spylevæske både i munn og øynene. Heldigvis greide jeg å holde meg både i banen og på hjul.

Vi tok selvsagt bilnummeret på denne idioten. Det er jo så enkelt å finne eierne av ulike biler, om man har et reg.nr. Da finner man jo ut hvor de bor også.

Denne idioten stoppet forøvrig på nærmeste butikk, 2 km fra der han spylte oss ned. 8 mann i sykkelgruppa satt og venta på at han var ferdighandlet. La oss si det slik - denne gangen var alle veldig flinke, vi sneiet ikke bilen slik at vi unngikk at det kom stygge riper i lakken pga et hendig uhell.

I stedet valgte jeg å gå på lennsmannskontoret, som registrerte en anmeldelse. Dessverre tok ikke politiet dette på alvor, og som lennsmannsbetjenten sa - en jurist vil vel bare henlegge denne med en gang. Og det var det som skjedde. Men med tanke på hvor lett det er for syklister å finne bileiere, så ville jeg ikke turt å kødde med syklister, om jeg var glad i bilen min.

Dette må nevnes, for VG.no skriver om "spyle ned syklister" i dag. Enkelte bilister kan føle seg inspirert. Da bør bilistene huske at de kan møte skikkelige sinna-syklister,


Faksimile fra en lokal Frp-politikers blogg

Så til slutt - jeg er så utrolig lei av disse Frp-politikerne som syter over syklister. Enten er de dumme, eller så kan de ikke veitrafikkloven. Jeg inviterer enhver - Frp´eren lokalt eller Bård Hoksrud på Stortinget, bilister eller hva det nå skal være - som irriterer seg over at syklister på treningstur ikke bruker en gang- og sykkelvei, til å være med ut og prøve. Selvsagt må de henge med i minst 30 km/t, og de må også ha på hjelm. Og gjerne være forberedt på noen skumle opplevelser.

Og til den lokale Frp´eren som spør i bloggen:
1. De har like mye rett til å sykle der, som du har til å kjøre.
2. Formasjonen har med treningen å gjøre.
3. Den aktuelle gang- og sykkelveien der er bare noen hundre meter lang, før den ender ut i veien.
4. Gangveien er forøvrig full av grus, fordi Statens Vegvesen ikke har børsta den (veldig dårlig underlagt for dekk på 23mm).
5. Hva tror du skjer om disse syklistene plutselig møter et barn som går der?

Blogganbefaling: Vil du ha god informasjon om livet som syklist? Les Olav Torvunds blogg.

Anbefaling til politiet: Gjør noe med anmeldelsene av bilistene.

4 kommentarer:

Sten M. Berglund sa...

Takk for kommentar på mitt sinnablogginnlegg om sykkel og bil.

1. Da er vi enige om at de har rett til å være der. De gjør ikke noe forbudt. Jeg har ikke tenkt til å svare for enhver syklist - men det er sjelden jeg ser sykkelgrupper som ikke opptrer hensynsfullt. De aller fleste av disse er ikke ute og trener i rushtida, men litt utpå når det er stille og rolig, eller en søndags formiddag. De vinker bilistene fram når det er klart - og som regel trener syklister på to rekker for å ha en rulle. Da tar de lite av veibanen, mye mindre enn det disse gutta gjør.

Jeg gidder ikke å forklare prinsippet med å sykle i rulle - er du interessert kan du google det. Men det forklarer hvorfor syklister sykler på to rekker.

2. Jeg spør tilbake - er veiene bare til for bilister? Og har de som har vegen som jobb en ekstra rett i trafikken, som ingen andre har?

4. Kjære vene - det er forskjell på en bil og en racersykkel som veier 8 kilo. Hvis du er i tvil om lovligheten, kan du ikke bare ringe politiet og spørre? Men du har rett - plasserer du sykkelhjul på en bil, så vil du sikkert få bot - i tillegg til at det vil gå veldig galt.

5. Nettopp - og derfor skal ikke biler være i gang og sykkelveier heller. Er gjennomsnittsfarten din mellom 30 km og 40 km i timen er vanlige gangveier ikke egnet.

Flott at du ikke stemmer Frp - men jeg tror også du mangler forståelse for hvordan det er å være syklist i trafikken. Kanskje burde man kreve at alle som tar lappen, eller alle billister som blir anmeldt for hensynsløs adferd, skal ha en totimers tur sammen med ei sykkelgruppe? Kanskje hadde forståelsen til de som aldri har prøvd sykling på en fylkesvei blitt litt annerledes da?

Unknown sa...

Sykler dere i slike rekker\klynger så bryter dere jo loven og, skal være 3 sek+ mellom trafikkanter.
Treffer den første en sprekk å velter så kommer sannsynligvis flere av dem bak å kjører over han første.
Slik treninger som "proffsyklister" bedriver har ingenting å gjøre på vanlig vei, ihvertfall ikke veier med mye trafikk.
Jeg må også si att jeg legger merke til mange syklister i kryss som legger seg ved siden av lastebiler der dem har blindsone, det er jo helt tankeløst og livsfarlig.
Ganske mange sykler også på rødt og tvers over veibaner og diverse livsfarlige manøvreringer.
Jeg synes syklister burde holde seg borte fra veien når det er mulig (gang og sykkelvei) så dem slipper å være en fare for seg selv og andre slik mange av dere er.
Det handler om å tenke smart å ikke bare stå på retten om att dere har lov å sykle på veien

Sten M. Berglund sa...

Usikker på om man bryter loven. Norges cyckleforbund mener ikke det.
Uansett skjønner jeg ikke hvordan det blir bedre for bilistene at avstanden blir større. Den blir vel verre?

Jeg har ikke noe behov for å forsvare absolutt alle syklister. Og du har rett, man må sykle med vett, akkurat som man må kjøre med vett også.

Oslo er jo en tragisk sykkelby, fordi det stort sett ikke er lagt til rekke for syklister. Som gående kan jeg ikke fordra syklister på fortau. De er livsfarlige, uansett om de er i 20 eller 10 km/t.

Jeg synes at bilister skal ta mer hensyn. Hvor mange ganger har man ikke opplevd som bilist eller syklist forbikjøringer som ender med at de stopper opp i et kryss 200 meter senere for å svinge av, og vente på møtende trafikk.. Hvor mange ganger har jeg ikke opplevd billister som sneier meg når de kjører forbi? Hvor mange ganger har jeg ikke opplevd at bilister bryter vikeplikten, og kjører ut på vei der de har vikeplikt - fordi de kanskje ikke trodde at syklistene kom så fort?

Bare en oppfordring - kontakt en sykkelklubb - og be om å få prøve å være med noen ganger - så skjønner du kanskje mer.

Sten M. Berglund sa...

Jeg beklager, men noen ilsinte bloggkommentarer har blitt fjernet. Ikke av meg, men av blogspot. Blogspot hadde en krasj, og bloggen var nede en stund. Da de fikk den opp å gå var kommentarene borte.