onsdag, april 22, 2009

Debattinnlegg i Aftenposten Aften 21.04.2009

Innlegget fikk vi på trykk på etter fire dager. Vi ba om at de tok en kjapp vurdering av saken om de ville ha innlegget eller ikke.
Innlegget handler om partier som glemmer av å jobbe for de sakene de var så opptatte av når temaet var i vinden i media. Noen ganger er det slik at partier og politikere er mer opptatt av ord enn handlinger. I hvertfall handlinger som krever noe.

Spill om spilleautomater
av Anne-Karin Kolstad, generalsekretær i Actis

For to år siden var det stort fokus på alle problemene spilleautomatene førte til for spilleavhengige og deres pårørende. Det manglet ikke på politikere som krevde forbud av
automatspill, som Oslos tidligere ordfører, Per-Ditlev Simonsen (H). I Oslo bystyre stemte alle partier, utenom Arbeiderpartiet, for at kommuner skulle få rett til å bestemme selv om de ville ha automater.

De nye automatene fra Norsk Tipping er i ferd med å rulles ut. Snart kan de havne på Oslos skjenkesteder, dersom ikke bystyret i Oslo setter ned foten. Alkoholloven gir kommunene rett til å nekte skjenkebevilling til steder med automater. Den retten har nærmere 50 av kommunene benyttet seg av – de fleste bykommuner.

Flere forskere har advart mot automater på skjenkesteder. Alkoholkonsum under spill fungerer
for mange som en «utløser», slik at man spiller for mer penger enn planlagt. I tillegg ser man at
et konsum på to eller flere alkoholenheter innebærer økende rapportering av større problemer med å stå imot trang til å spille.

Foreløpig er der bare Rødt, Arbeiderpartiet og Kristelig Folkeparti som har sagt at de i morgendagens bystyremøte vil støtte automatfrie skjenkesteder. Det er lett å gå ut og
kreve at andre skal løse et problem,slik både politikere fra SV og Høyre har gjort. Det gjenstår å se om de vil ta ansvar selv, slik de tidligere har krevet at andre skulle gjøre.

Ingen kommentarer: