mandag, juni 22, 2009

Feil om kortere skjenketid

Sjefen min, Anne-Karin Kolstad har et glimrende innlegg i Bergens Tidende 21.juni 2009.

Feil om kortere skjenketid


UTELIVSAKTØRER I Bergen frykter at skjenkestopp kl. 02 vil føre til oppblomstring av illegale skjenkesteder. I BT13.6. får vi vite at dette skal ha skjedd i Fredrikstad etter at de reduserte skjenketidene i fjor. Fredriksstad Blad forsøkte i mars i år å finne noen av disse illegale skjenkestedene.De brukte en rekke lørdagskvelder på å overvåke et titall adresser hvor den illegale skjenkingen skulle foregå, men fant ingenting. Det har heller ikke politiet gjort.

Å true med en massiv oppblomstring av ulovlige skjenkesteder er en taktikk utelivsnæringen
har benyttet før. Da røykeloven ble innført, varslet skjenkenæringen at den komtil å føre til et ras av konkurser som følge av at folk ikke fikk røyke inne. De tok feil, konkursbølgen kom aldri. I stedet fant mange mennesker ut at det var mer hyggelig å gå på røykfrie restauranter og puber, og mange skjenkesteder opplevde en vekst etter at røykeloven ble innført.


EN SPØRREUNDERSØKELSE viser at to av tre bergensere ønsker at skjenkingen skal avsluttes innen klokka 02. Også i andre byer er det flere som støtter forslaget enn de som er imot. Det kan virke som om byfolk har fått nok av fyll i bysentra. Verken skjenkestedene eller kommunene har tatt de nødvendige grep for å forhindre overskjenking. Mange har også
ropt om mer politi i gatene. Det er ingen god idé. Det kan umulig være fornuftig bruk av skattebetalernes penger å ha flere politifolk til å passe på fulle voksne nattestid. Erfaringer
fra bl.a. Trondheim og Tønsberg har vist en markant nedgang i vold ved tidligere stenging av utesteder. Regjeringens forslag er derfor et godt tiltak for å skape et bedre og tryggere uteliv som fl ere kan ha glede av.


ANNE-KARIN KOLSTAD,
GENERALSEKRETÆR I ACTIS – RUSFELTETS
SAMARBEIDSORGAN

Ingen kommentarer: