lørdag, juni 27, 2009

Helsesøstre: Frps nye innvandringspoliti!

Frps kandidat Sylvi Listhaug, som kjemper om et mandat i Oslo, bobler over av utspill mot minoritetsgrupper om dagen. Først var det homofile og deres parade som hun var ute og kritiserte. Det fikk hennes sjef Erling Lae til å si at hun var preget av fordommer. Nå er det innvandrerne som får unngjelde i Dagbladet og VG og TV2.

Listhaug vil ta fra kontantstøtten til alle som ikke snakker norsk. Det er nemlig et problem i Oslo at 80 prosent av alle kontantstøttemottakere har innvandrerbakgrunn. Selv Frp ser at kontantstøtten er en trussel mot integreringen. Men i stedet for å fjerne kontantstøtten, så vil de ta fra innvandrerne kontantstøtten. Listhaug sier til Dagbladet

- Vårt poeng er at du ikke kan kollektivt avstraffe alle, fordi en liten gruppe misbruker ordningen, sier Listhaug til Dagbladet.

For det første. Jeg kan ikke se at innvandrere som mottar kontantstøtte misbruker denne. De har rett til å få den som alle andre. Formålet med kontantstøtten er i flg §1 i lov om kontantstøtte "at familiene får mer tid til selv å ta omsorgen for egne barn". Det er selvsagt ikke ulovlig å bruke kontantstøtten til å betale en dagmamma, slik Listhaug har tenkt til å gjøre. Men det virker som innvandrerforeldre er mer i tråd med lovens formål enn det Listhaug er. Hvordan kan hun da kalle det misbruk?

Listhaug røper at forslaget hennes er ikke særlig gjennomtenkt. Men hun sier at barnekontrollene bør brukes til å sende myndighetene informasjon om hvilke mødre (eller fedre) som ikke snakker norsk, slik at myndighetene kan ta fra de kontantstøtten. Språktest av foreldre altså!

Det er grunn til å advare mot dette på det sterkeste. Helsekontroller er ikke obligatoriske. Ikke en gang det å vaksinere barna er obligatorisk. Det er grunn til å tro at dersom helsesøster skal bli et kontantstøttepoliti som skal brukes mot innvandrerforeldre, så vil mange droppe å gå på helsestasjonen. Det vil i første rekke ramme barna - som ikke får et godt helsetilbud. På helsestasjoner fanges det ofte opp hvilke barn som har ekstra behov for oppfølging, som bør ha utredninger for ulike problemstillinger, og i en del tilfeller også barn som har behov for hjelp eller beskyttelse gjennom barnevernet. Færre barn vil få denne hjelpen med Frps forslag.

Like alvorlig er det hvis vaksineprogrammet vårt svikter. Hvis mange foreldre unnlater å gi barna sine vaksiner, fordi de kan miste kontantstøtten, vil vi risikere at en rekke farlige barnesykdommer blomsterer opp, og som potensielt kan smitte barn som ikke har fullført sitt vaksineprogram. Det kan bety at mange barn vil dø av disse sykdommene, som vi så langt har greid å holde i sjakk på grunn av at vaksineprogrammet vårt er godt, og dekker godt nærmere 100 prosent av alle barn i Norge. Det skal ikke så mange uvaksinerte barn til for at vi risikerer utbrudd av polio, meslinger og røde hunder, med de konsekvenser det kan gi.

Og til slutt - skal helsesøstrene reise rundt i hele EØS-området og sjekke alle kontantstøttemottakere som ikke bor i Norge? Hvor dyrt blir det?

Sylvi Listhaug er byråd for helsespørsmål i Oslo, og har vært det i flere år. Hun mangler definitivt innsikt i hvilken funksjon helsestasjoner har. Det er skremmende.

Ingen kommentarer: