mandag, november 22, 2010

Allergi mot offentlige løsninger

Dette blogginnlegget må leses med en advarsel. Det handler om sløsing av penger med å selge billig og leie tilbake dyrt. Og det handler om politikere som fraskriver seg ansvaret om tilbudet drives av private. Men det må ikke forstås som om at jeg er imot private løsninger. Jeg synes det er greit at det fins private sykehus, private barnehager (slik vi har idag) og vil de ikke til livs. Det er også greit at vi har frivillige organisasjoner som driver f.eks barnehager, rusbehandling og eldresentra (slik vi har i dag).

Men alt med måte. Jeg er glad min bestemor ikke er lagt ut på anbud, og jeg synes heller ikke at barnevernsbarn skal utsettes for å bli flyttet rundt etter hvert som anbudsperioder løper ut. Det må finnes andre løsninger som først og fremst tar hensyn til menneskene, og ikke er styrt av en ideologi hvor privatisering er å foretrekke.


Det er ikke noen automatikk i at hvis man velger private løsninger på alt, så blir det billigere. Akkurat som at det ikke er noen automatikk at private leverer dårligere tjenester enn offentlige tilbydere. Eller motsatt, at offentlige løsninger er alltid dyrere, og private alltid leverer gode tjenester.

VG har tatt opp boforholdene i Sinsenveien 56-74 som defineres som Oslos nye slum. 240 av de 450 beboerne i boligkomplekset mottar sosialstøtte. Området er preget av forfall, bråk, forsøpling og kriminalitet. Nå viser det seg at disse leiligehetene var noe Oslo kommune eide. De ble solgt billig til milliardær Ivar Tollefsen og hans Fredensborg Eiendomsselskap. I følge Libe Rieber-Mohn leier Oslo kommune i dag de samme leilighetene tilbake dyrt. Dette henger ikke på greip, og kan umulig være noe skattebetalerne i Oslo har vært tjent med.

Dernest, det virker som om de som er for mest mulig privatisering ikke er villige til å ta ansvar for de tjenester som de private tilbyr. Byråd i Oslo, Bård Folke Fredriksen sier til VG:
- Dette er en privat eiendom. Det er eier som har ansvar for å holde boligene ved like.

På vegne av sosialklientene burde han kanskje vært mer interessert i å sørge for at kommunens sosialklienter bodde ordentlige boliger, som ikke karakteriseres som slum. Men han føler ikke noe ansvar. Dette er jo tross alt bygninger som har en privat eier.

Det minner veldig om hva Fremskrittspartiets leder Siv Jensen sa da hun ble konfrontert med at en 103 år gammel dame måtte bo på et dobbeltrom på det private Ammerud sykehjem. NRKs reproter konfronterte Jensen med at dette var Høyre og FrPs ansvar, da svarte Jensen følgende:
- Nå er jo ikke dette et sykehjem som er eid av kommunen.

De har egentlig rett både Bård Folke Fredriksen og Siv Jensen. Det er ikke så mye man kan gjøre med private eiere, annet enn å styre gjennom anbudsutlysninger og true de til å bedre standard. Og drives tjenesten i mot kontraktsvilkårene, kan man selvsagt si opp kontrakten.
For hva er situasjonen nå? Kan vi stille eieren av Sinsenveien 56-74 til ansvar? Nei, han nekter å snakke med pressen!

Driver man tilbudet selv er man fullt ut ansvarlig for tjenesten som innbyggerne mottar. Da kan man som en offentlig instans endre på forholdene, uten å vente på at bruddene blir så grove at man har rett til å si opp kontrakten. Og er de ikke det, slipper man å vente til neste gang tjenesten skal ut på anbud.

Hadde Oslo kommune eid boligene selv - kunne de satt inn tiltak tidligere slik at de ikke hadde forfalt. Og de kunne hatt ansvaret for å pusse dem opp selv. Men neida. Slik tenker ikke Høyre og FrP i Oslo. Fordi det er nemlig ingen forskjell på å sette ut et utbygningsprosjekt på anbud, eller et menneske. Slik går det når man har allergi mot offentlige løsninger, og lar privatiseringsideologi gå foran hensynet til menneskene man skal hjelpe.

Les mer:
Den norske slummen
Hanne Skartveit: Slummen innenfor
Barn må bort fra slummen

7 kommentarer:

Anonym sa...

Forholdene i Sinsenveien er etter min mening de som bor der sin feil.man kan ikke i 2010 akseptere slik oppførsel.At kommunen solgt byggene er irrelevant i denne saken.

Sten M. Berglund sa...

Da har du ikke skjønt hva boligpolitikk er for noe.

Admin sa...

Minner meg nå opp igjen Frp-politikeren i min gamle hjembygd som syntes det var så ille at ferja over fjorden alltid fikk motortrøbbel. Han mente at ferjeselskapet var pliktig å stille reserveferje umiddelbart samt kompensere for tapt tid. Ferjeselskapet viste i et lokalavis kaldt og klart til anbudskontrakten der det ikke stod et ord om slikt. Politikere som har gjort seg selv maktesløse og samtidig opptrer tøffe i media fortjener intet annet enn hån.

Anonym sa...

Det blir feil å bare klandre beboere. Samfunnet har et ansvar i dette, ikke minnst når det gjelder det å skaffe seg bolig. Sosialkontorene har et ansvar som de fraskriver seg. Det finns ikke boliger nok i Oslo, det finns ikke boliger nok heller som passer inn i det som "kan" innvilges som hjelp til den enkelte for å få seg seg tak over hodet.

Kai A. Stensson sa...

Nå er vel ikke jeg vant til å forsvare Høyre og FRP. Og jeg synes de går altfor langt med privatiserings korstoget sitt. (1000kr på at hver gang kommunen selger noe, så ender det opp i eie av en Milliardær/H-FRP-velger. Men nok om det.)

Jeg går her utifra at Kommunen ikke var klar over at leilighetene skulle alle brukes til Sosialklienter. Så derfor ligger skylden hos eiendomsselskapet.

Og det de er skyldige i er rett og slett grådighet og idioti.

Selv en 15 åring med konsentrasjonevnen til en gullfisk ville ristet på hodet og forstått at det var en dårlig idé.

Nå er jeg fult klar over at de fleste som har sosialgaranti er gode borgere.
Men dette stedet var rett og slett en dumping plass for narkomane og andre vanskeligstilte.

Og de tjente nok grovt på det. Ta inn noen narkomane, la dem herje i ett par mnd. for så å hive dem ut. For så å skrive regning med gaffel og sende til Kommunen.

Anonym sa...

I VG-artikkelen står det at noen kaster søppel ut av vinduet og så diskuteres det om dette er kommunens eller eiendomsselskapets feil. DET ER DA VEL FOR FAEN DEN SOM KASTER SØPPELET UT AV VINDUET SIN FEIL!!!!

Blir så oppgitt. Ondet må tas ved roten. Dette handler ikke om offentlig vs privat eie. Det handler heller ikke om man skal samle dritt eller smøre den tynt utover. Det handler om narkotika og utenlandsk berme. Oslo ødelegges og vi kan ikke lenger snakke rundt grøten.

Sten M. Berglund sa...

Dette handler om å selge mange leiligheter i kommunal eie, for så å la være å kjøpe nye, slik de egentlig skulle - slik at folk med behov for en bolig kunne få det.

En sosial boligpolitikk kunne forhindret forslummingen vi ser nå. Det mangler man i Oslo. Og når det svikter totalt, så vegrer de som bestemmer i Oslo seg for å ta det ansvaret de har. I tillegg til en systemkritikk, er det dette jeg kritiserer byrådet for.