torsdag, november 11, 2010

Om overdosestatistikk

TV2 har i dag en sak om narkotika og rusbehandling, og vi får nok en gang høre at Norge er på overdosetoppen i Europa. Det er grunn til å stille spørsmål om dette er sant. Mye av dette kan skyldes registreringsmåten.

Oppdatert 11.11 kl 2345: Norge likevel ikke på overdosetoppen. Kilde Tidsskriftet for legeforeningen

I Norge har vi en praksis som sier at om det kan påvises heroin i analysen, skal det klassifiseres som heroindødsfall. Dette gjelder selv om det er blandingsforgiftninger der det f.eks. påvises littegrann heroin og masse alkohol.

I 2007 gikk antall overdoser plutselig opp. Dette ble slått stort opp i en rekke medier at 244 døde av overdose, mot 233 drepte i trafikken. Økningen i overdosedødsfall var på ca 25 % og det fikk Dagbladets leder til å kreve endringer i narkotikapolitikken.

Ingen skriver lederartikler om at overdosestatistikker er et komplisert regnskap. Derimot vakte denne økningen av overdoser interessen til flere forskere, som publiserte en artikkel i legeforeningens tidsskrift, hvor de påviste at mange overdoser ikke var heroinoverdoser, men bl.a legemiddeloverdoser. I oppsummeringen skriver de: "Økningen i antallet overdosedødsfall i Norge i 2007 kan i hovedsak forklares med at registreringsrutinene ble endret i Oslo. At man i Norge har et noe høyere antall overdosedødsfall enn i andre land, kan delvis forklares med metodeproblemer i registreringen."

Selvsagt er det lett å si seg enig i at det ikke gjøres nok for rusavhengige. De som lever i aktiv rus i Oslo har en rekke tilgjengelige hjelpetiltak mens de som velger å søke seg ut av aktivt rusbruk har i dag lang ventetid.

Norge er ett av de dårligste land i Europa på å tilby avrusning, og det anslås at avrusning kun er tilgjengelig for under halvparten av dem som ønsker det.(Kilde EUs narkotikabyrå). Ventetiden for behandling har økt siden 2007 og det står nå ca 4000 i kø. Tallet på fristbrudd er konstant. Etter endt behandling er det påvist store svakheter i oppfølgning og rehabilitering ikke minst mangler det boligtilbud i kommunene. Selv etter rusreformen og opptrappingsplanen har ventetiden økt, og kontinuitet og helhet i behandlingen er svekket.

Samtidig som mer enn 4000 ønsker behandling for rusbehandling, legges tre Blå Kors klinikker på Vestlandet ned. Det er ikke fordi de er dårlige behandlingsinstitusjoner. De bare greide ikke å vinne fram i anbudskonkurransen, og 60-70 ansatte i russektoren må fra 1. april finne seg ny jobb. Det sies at rusbehandlingskøen er en av de mest meningsløse køene. Selv synes jeg at det å legge ned faglig gode behandlingstilbud er mer meningsløst.

Dette innlegget er også publisert på www.actis.no

Oppdatert kl 1130
Senter for rus- og avhengighetsforskning kommenterer påstanden slik på sine nettsider. Her er deres fire forklaringer på hvorfor overdosetallene er som de er.Den høye forekomsten av overdosedødsfall i Norge har flere mulige forklaringer:
1. Vi har en høy andel rusmisbrukere som injiserer rusmidler (spesielt opiater) i Norge og dette gir en høyere risiko for overdosedødsfall enn ved f.eks. inhalasjon av rusmidlene.
2. Det er en stor andel rusmisbrukere i Norge som kombinerer ulike rusmidler (blandingsmisbruk) også i injeksjoner og dette gir en ekstra høy risiko for overdosedødsfall.
3. Vi har i Norge relativt gode data om dødsårsak som i de fleste tilfeller er basert på obduksjoner og rusmiddelanalyser av blod hos personer som dør av ”ukjent årsak”. Dette betyr at vi ved å ha gode rutiner for å undersøke og forklare dødsårsak også påviser relativt sett flere overdosedødsfall enn i land der man ikke rutinemessig gjennomfører obduksjon av avdøde.
4. Forekomst av heroinmisbruk og også utbredelse av adekvat behandling for rusmisbruk kom noe senere i gang i Norge sammenlignet med endel andre Europeiske land. Det betyr igjen at vi i dag ikke har kommet helt i mål med å kunne tilby rusbehandling og spesielt LAR for alle de som har behov for slik behandling. Imidlertid er det hvert år flere som kommer i LAR behandling (ca 5500 per i dag) og det er færre på venteliste og kortere ventetid på behandling(merknad: LAR-behandling) enn for noen år siden.

Andre medier:
Sak om dette i VG

Ingen kommentarer: