tirsdag, november 30, 2010

Kamp mot barnedødelighet

Min eldste datter må kjenne på tærne til den nyfødte

Gratulerer Dagfinn Høybråten!

Han har nå fått ansvar for å bidra til at vi når det fjerde tusenårsmålet. Å redusere barnedødeligheten med to tredjedeler innen 2015. Han etterfølger den tidligere irske presidenten og FNs høykommisær for menneskerettigheter, Mary Robinson som ny styreleder i stiftelsen GAVI

Siden GAVI ble stiftet, regner man med at fem millioner dødsfall har blitt avverget på grunn av GAVIs vaksineprogrammer. 72 land kan få hjelp med vaksineringe nav GAVI, og fra 2000 til 2015 skal GAVI bruke 4 milliarder USD på sine vaskineprogrammer. 750 millioner USD er støtte fra Bill og Melinda Gates Forundation.

Vi lever fortsatt i en delt verden. Mens vi i vårt land har god dekning av leger, sykehus og medisinsk hjelp, er det noen land som mangler det meste. Jeg har reist rundt i ulike afrikanske land - få se alt fra det flotte Haydom hospital ute på landsbygda i Tanzania (hvor jeg fikk være med på "gal side" av forhenget under et keisersnitt - kirurgene lo rått da de hørte jeg studerte statsvitenskap). Jeg har også besøkt en liten helseklinikk i Sierra Leone, bemannet av en sykepleier. Klinikken var bygget av FORUT

I Sierra Leone dør 262 av 1000 levendefødte barn før de fyller fem år (2009). Det er en forbedring fra 2008, da dødstallet var 282 av 1000. Av 100 000 mødre, dør 2100 under fødsel. Kvinner i Sierra Leone føder ca 6,5 barn i snitt, mot ca 2 i Norge.

Natt til søndag fikk vi vårt tredje barn. Hun ble født i trygge omgivelser på et sykehus, med all medisinsk kompetanse. Både mor og barn ble nøye overvåket - og det fantes en beredskap om noe skulle gå galt, slik det alltid er på et sykehus. Men ingenting gikk galt. Det gikk bra med både mor og barn.

I noen land er hovemålet med en fødsel at mor skal overleve. Det er ingen beredskap for de tilfeller som går galt.  Kvinnene har ikke sykehus, tilgang til leger eller leger og gynekologer. I følge FN fins det 6 gynekologer i et land med fem millioner innbyggere.

Da er de nødt til å få annen hjelp. Slik som i Sierra Leone. Der fikk kvinnene lov til å føde på helseklinikken. Tidligere hadde mange født i latriner - noe som økte infeksjonsrisikoen betydelig. Dessuten kan man hjelpe kvinner med å gi de et "jordmorkurs", slik at de kan lære mer om forløsning og hjelpe sine medsøstre når de skal føde. Og ikke minst vil mange barn reddes dersom flere kvinner får bedre opplæring i hva som er næringsrik mat for barn og ammende mødre. Og det virker! Der det har blitt innført har barnedødeligheten gått betydelig ned. Og ikke minst fikk vi se vaksinebeholdningen. I en landsby uten strøm ble vaksinene oppbevart i en kjølebag drevet på gass. Slik klarte de å oppbevare vaksinene slik at de ikke ble ødelagte med en gang i tropevarmen.

Vi lever i et land der mødrehelsen er blant de beste i verden. Det er jeg takknemlig for. Jeg har tre barn, og sjansen for at de alle tre skal vokse opp og bli gammel i dette landet er svært stort. Men vi kan ikke fortsette å leve i en så delt verden lengre. Vi har vært heldige i loddtrekningen, det skal vi ikke glemme. Derfor synes jeg det er flaut og pinlig å se at enkelte partier vil kutte i bistanden

Barnedødligheten er på tur ned. Det er dette tiårs beste nyhet. Du kan lære mer om utviklingen her:

Vi er på god vei - og derfor må vi satse mer på å nå tusenårsmålene. Da trengs det full fart for å bedre mødrehelse, sørge for at alle barn havner i et vaksineprogram og redusere fattigdom på andre måter også. Det er mulig å nå FNs tusenårsmål. Dagfinn Høybråten har fått en formidabel utfordring som ny styreleder i GAVI. Jeg håper han og vi andre lykkes i å gjøre verden bedre for alle. Vi har ikke råd til å la være!

Les mer om hvordan helsetjenester via mobil kan hjelpe folk i fattige land. Paul Chaffey skriver om dette i sin blogg. 

I media:

Ingen kommentarer: