onsdag, november 03, 2010

Ja til NRKs Trekant


I dag har jeg sett NRKs nye program "Trekant". Fascinert av den store motstanden som har vært på Facebook, med over 7000 medlemmer. Kampanjen mot Trekant drives nå av Familie og medier, som er for frie kanalvalg og for at ytringsfriheten skal respekteres ved at man tillater politisk og religiøs reklame på TV. Men et program om sex - nei der går grensen!

Konseptet er tre unge voksne som flytter sammen i en leilighet i Oslo. De får ulike utfordringer, og skal lære mer om sex. I følge Vårt Lands anmelder var programmet pinlig, men anmelderen mente man burde applaudere åpenheten. Jeg kunne ikke vært mer enig. Bortsett fra at jeg ikke syntes det var så pinlig program.

I kveldens episode tok de for seg mastrubering, oralsex og tantrisk sex. Det handlet om teknikker og gode tips for det ene og det andre. Tantrisk sex var det jeg lo mest av - og jeg ble ikke spesielt interessert i å prøve. Jeg har klart meg godt uten, og vil nok greie meg uten dette i framtida også. Disse temaene kan man hører det snakkes om i Juntafil på P3, lese om i ungdomsblader osv. Jeg fatter fortsatt ikke at det er så stort motstand mot dette, bare fordi det er på NRK 3.

Det verste er jo at alle unge med tilgang til en PC kan lett komme inn på "seksualopplysningssider" som er mye verre enn dette. For på Trekant beholder programlederne klærne på, de puler ikke vilt og uhemmet.

Til Side2/Nettavisen sier informasjonsleder Espen Ottosen at han er kritisk fordi "Seksualopplysningen i denne TV-serien er fullstendig løsrevet fra kjærlighet og forhold". Til tross for at Ottosen beskylder NRK for å være "hallikaktig", innrømmer han at programmet ikke er så ille som han hadde trodd. Han tror dessuten at mange kan ha nytte av programmet.

For min del husker jeg godt seksualundervisningen på ungdomsskolen på begynnelsen av 90-tallet. Det var en begredelig opplevelse. Jeg ble rett og slett kvalm. Det handlet om forplantningslære - og det var avansert filming fra sædlederne. Her kunne vi følge sædens vei gjennom sædlederne, fra innsiden, og ut av penis. Det var ikke spesielt vakkert. Jeg lo ikke en eneste gang, og det gjorde ingen andre i klassen heller. Jeg måtte faktisk gå ut og få meg litt frisk luft for å komme igjennom den filmen. Mens så er det få av oss som synes at våre organer innenfor huden er vakre, med mindre man er medisiner.
(Oppdatert 18.11 Elevene bør lære å ha god sex sier sexolog til VG). Oppdatert 30.11 - Regjeringen styrker seksualundervisningen i skolen.

Denne filmen om sædens vei ut av penis hadde lite med forhold og kjærlighet å gjøre. Faktisk ingenting, tror jeg. Men hvis kjærlighet og forhold er en nødvendighet for sex, da burde man levd for noen hundre år siden. Det er ikke mye kjærlighet og forhold i den "seksualopplysningen" som fins på nettet. Takk og lov har NRK greid å skape et alternativ til den. Og tusen takk til alle de som protesterer, som gjør at ungdom strømmer til for å se på dette programmet.

Jeg skal likevel gi Ottosen rett på et punkt. Jeg håper at det ikke bare kommer til å handle om stillinger, teknikk og litt merkelige normal sex. (for det er jo faktisk ikke unormalt å like tantrisk sex, selv om de fleste ikke bedriver det). Jeg håper også at de kommer til å ta opp mellommenneskelige relasjoner og grensesetting. Her har alle vi fedre en oppgave å gjøre. De aller fleste av oss menn slår ikke eller voldtar jenter. Den holdningen skal vi føre videre til være sønner, med å stå sammen om at det er ikke en del av å være mann. Det er ikke greit å utnytte ei full jente - bare fordi du har lyst. Og fylla er ingen unnskyldning for en overgriper. Fedre som ikke tør ta en samtale med sine sønner om hva det er å være mann, de gjør sine døtre en bjørnetjeneste.

Og så håper jeg at programmet kan spre positive holdninger om seksualitet, slik at alle de som lurer på om de er normale skal føle og få vite at de er det. Enten de er homofile, lesbiske eller heterofile. Mange unge sliter med sin seksualitet - og de trenger absolutt ikke en Finn Jarle Sæle som skal komme og fortelle dem hva som er normalt. Sæle skriver i sin nettavis: Menneskets laster trenger ingen støtte. Jeg sier det som det er: Vi trenger ikke hans elektroniske krigføring mot NRK.

Les mer i media:
VG: AUF: - Sex-undervisningen i skolen er en skam
Vårt land
Side2, Side 2
VG, VG, VG
TV2
Fredrikstad Blad

Oppdatert 4.11. kl 2330
Les Håkon Moslet svare om programmet
Programmet satte seerrekord for NRK 3

Oppdatert 10.11 kl 2145
VG - spennende med to jenter i senga
Vårt Land - Trekant til kringkastingsrådet

Oppdatert 11.11 kl 1120
Strider ikke mot kringkastningsloven

Oppdatert 12.11 kl 1030
Dropper TV-debatt

Og har du lyst til å lese blogginnlegg Ida Jackson, ei av de som deltok som instruktør - sjekk denne linken.

4 kommentarer:

Elisabeth F sa...

Jeg må bare ha sagt det: Finn Jarle Sæle er noe av det mest unormale jeg vet.

Jeg blir av og til fascinert av at vi er så redde for å bruke ordet normalt. Fordi at vi gjennom det sier at noe er unormalt. Og om vi sier DET så er vi jo helt ute å kjøre. Og det er er jo på en måte helt greit. Grunnregelen bør være at så lenge man er enige om noe så er det OK. Så lenge begge vil.

Men så begynner jetg å problematisere litt da. For hvor mange sekstenåringer er så trygge i egen seksualitet at de vet hvem de er og hvor egne grenser går? Jeg tenker med gru på ungdommene nå for tida som får "alt er normalt" slengt i trynet. Og som ender opp med å gjøre ting som er utenfor det de er komfortable med av frykt for å være prippen. For det er jo åpenbart det verste man kan være i dag.

Jeg mener ikke at alt var bedre før. Men "vår generasjon" ble jo tuta ørene fulle med at du skulle respektere egne grenser og om den du var sammen med ikke gjorde det så var han ikke verdt det. Hvor ble det av liksom?

Ikke for å være gammal tante altså. Jeg synes seksualitet er en fin ting og synes at det er viktig at ungdommene blir kjent med hvem de er. Men det bør være en reise, der man er lydhør overfor egne grenser. Og jeg tror ikke det er sunt å starte reisen på destinasjonen "tantrisk analsex". Det er en del andre destinasjoner du bør innom først, for å få fullt utbytte av "tantrisk analsex", eller for i det hele tatt å finne ut om det er et sted du vil besøke.

Kanskje skulle man definert en standardpakke. Atså ikke vi!! Noen som er unge og kule kan gjøre det. Mer som en rettesnor for hva som er mest vanlig og hva som er mer for spesielt interesserte. En slags reiseguide til hvor du bør begynne reisen din.

Men dette kan jo godt hende at ungdom har full koll på og ikke opplever som noe problem. Hva vet jeg? Jeg er gammel, åpenbart litt tantete, og jeg har ikke engang sett programmet.

Sten M. Berglund sa...

Hei og takk for kommentar!

Nå har jeg sett episode to. Der skal de tre programlederne møte tre forskjellige "sex-ting".
Den ene skulle på pornofilminnspilling (alle hadde klær på), den andre på Kama Sutra, og den tredje skulle besøke et erfarent par.

Oppsummeringen var vel at det ikke var det helt store for noen av de. Det var kleint, ikke noe de ville prøve osv... Jeg tror ikke det er så lurt å lage standardpakker for sex. Mange unormale ting er jo helt normalt. Ta det å ha sex med en av samme kjønn, f.eks. Det går ikke inn i en standardpakke for de fleste. Og tantrisk analsex - ja, hvorfor ikke. Så vidt jeg forsto så hadde man klærne på, og man pustet seg til disse tingene. Jeg mistenker Zumba/Aerobic for å være noe annet enn trening etter dette.

Men, det blir spennende å se om de snakker mer om grenser og respekt for andres grenser. Men problemet til de som er imot er jo ikke at de snakker for lite om grenser. En av debattdeltakerne i NRKs Debatten i kveld, mente jo at 16åringer burde bruke tida si på å finne en kone. Det må jeg si. Det inngår nok neppe i en "standardpakke" for en 16åring. Men det er ikke unormalt heller, elv om jeg ikke har kjent så mange 16åringer som var opptatt av det for å få sex.

Anonym sa...

Hei Sten.
Du er en veldig ordentlig og intelligent mann. Jeg respekterer deg veldig etter å ha lest innlegget ditt og må si meg enig i alt du sier.

Lykke til videre! Du er nok en god Pappa som sprer gode og trygge verdier

(Og nei. Ikke ironi :-) )

Sten M. Berglund sa...

Jeg vurderte om jeg skulle tillate anonyme kommentarer. Dette var jo bare hyggelig.

Jeg mener at fedre bør ta et særlig ansvar for å oppdra gutta! Klare holdninger og verdier. Men jeg har litt problemer med å se for meg å forklare mine barn ulike sexteknikker osv. Med verdier og kunnskap om grenser får de utforske verden litt selv. Og om de skulle være 16 år og se på Trekant, så ville jeg ikke blitt bekymret.