mandag, november 01, 2010

Alle narkomane under ett tak

I Indre Akershus blad kan man lese at Kari Mikkelrud i Frp i Aurskog-Høland vil ha utredet samling av alle rusavhengige i en og samme boenhet. Det er en viss framgang fra den gangen Carl I. Hagen ville sende alle narkomane til Jan Mayen.

I Aurskog-Høland har vinningskriminaliteten doblet seg siden 2008. I en rekke oppslag har lokalavisa fortalt om naboer som er lei av kriminalitet i nærmiljøet, og som er bekymret for ungdomsmiljøet. Det er fullt forståelig at folk krever handling. Dessverre er nok denne saken nok et eksempel på politikere som tror at det fins enkle løsninger på rusproblemer.

I denne saken virker det som om det viktigste å få gjort noe med kriminaliteten som de narkomane holder på med. Av politimessige årsaker skal alle samles i ett tak, vel om merke med oppfølging fra SLT-korrdinator og andre innstanser.

Spørsmålene som politikerne i nabokommunen min bør stille seg er: hvem er det de skal hjelpe og for hva? For meg er det mest naturlig at man skal sette inn ressursene for å hjelpe de med rusproblemer. Rusavhengige har ofte sammensatte problemer. Avhengigheten til et stoff er ett problem. Men som regel er det ikke hovedproblemet.

De fleste problembrukere har hatt omfattende problemer forut for rusproblemet, i første rekke sosiale og psykososiale. En norsk undersøkelse fra 1997 viste at av 794 stoffmisbrukere født rundt 1960 og som var i behandling hadde de fleste av dem ulike sosiale problemer før de ble narkomane
•Lærings-/atferdsproblemer i skolen 70%
•En eller begge av foreldre har alkoholproblemer 53%
•Foreldre skilt 46%
•Ikke vokst opp hos foreldre 33%
•Vært under barnevernet 29%
•Seksuelt misbrukt i familien 11%
•Seksuelt misbrukt utenfor familien 22%
•Mobbeoffer 38%

Det sier seg selv - å samle alle narkomame i et hus i Aurskog-Høland kan ikke bli annet enn oppbevaring av folk man ikke liker, om det skulle gjennomføres. Det er utenkelig at kommunen skulle sette inn nok ressurser til å være en behandlingsinstistusjon. Og SLT-koordinatorer går ikke i turnus, og det er heller ikke spesielt mange av de heller i hver kommune.

Jeg kan ikke skjønne hvordan man løse problemer med både avhengighet og traumer, med å stue de inn i et hus i for oppbevaring. Hvis det skulle de bli noe av denne vanvittige ideen, så er det vel bare rusavhengige i kommunale boliger som kan "tvinges" ved at deres kommunale bolig sies opp, og de gis kun tilbud om å bo i et hus for aktive brukere. Dette kan de selvsagt takke nei til, vi lever i et fritt land. Og for alle de rusavhengige som bor i egen bolig - ja - jeg kan vanskelig se at det er noen hjemmel for å flytte med tvang.

Med tanke på hvor dårlig hospitsene fungerer i Oslo, så synes jeg det er rart at noen politikere finner ut at dette er en god ide.

Kommunen burde kanskje heller se kritisk igjennom om de selv gjør en god nok jobb. Hvordan er oppfølginga i primærhelsetjenesten. Motiveres folk til behandling? Har kommunen eget rusteam? Har de en god oppfølging av de som er inne til behandling, og ikke minst - hva består rehabiliteringsarbeidet for de som har vært til behandling?

Jeg tror folk flest vil føle seg tryggest om politikerne tar problemene på alvor. Det er ingen hjelp i utspill som dettte. Det som vil hjelpe er dessverre noe som vil koste en del penger. Det vil også ta tid før resultatene kommer. Heldigvis er Aurskog full av folk (og organisasjoner som LMS) som er opptatt av å få gjort noe med narkotikaproblemene. Kanskje kan de mobilisere til kunnskapsbasert innsats mot narkotika?

Ellers er det nok fortsatt slik at alkohol fortsatt er det rusmiddelet som skaper størst problemer, også i Aurskog-Høland. Men det hører vi lite om.

Ressurs for dette blogginnlegget: www.actis.no

3 kommentarer:

Tine sa...

Veldig bra! FRP har en tendens til å komme med svimlende "løsninger" på ting... du vet det er jo opptrapping mot valgkampen.
Vi har store utfordringen ifht rusproblematikken, og må definitivt jobbe for å bli bedre på alle områder. Spesielt gjelder dette ettervern og oppfølging av allerde etablerte brukere. Det meste koster penger og vi har et stramt budsjett, men nå har vi iallefall søkt om, og fått midler til å etablere et rusteam slik at vi får samlet og systematisert kompetansen og ressursene vi allerde har ifht rus, det er et skritt i riktig retning. Det er en lang vei å gå før vi kan si at vi er tilfreds, men det jobbes med saken.

Anonym sa...

Dette forslaget vil nok bare genere større problemer med både rus og kriminalitet. Dette huset kan fort bli et "sentrum" for unge som er i faresonen.

Jeg tror det beste som kan gjøres er å begynne å snakke med de unge- spørre dem hva de selv tenker om sin drømmer for framtiden.

For tiden jobber jeg i Oslo fengsel med de yngste innsatte og jeg må si jeg har lært enormt mye og jeg tror det er flere som kunne ha godt av den kunnskapen i forhold til sin jobb.

Sten M. Berglund sa...

Tusen takk for to gode kommentarer!
I dagens Indre er det en mann som peker på det samme - dette er et dårlig forslag for alle de som vil ut av rusavhengighet.

Det er synd hvis Frp nå skal begynne å forfølge folk med rusproblemer. Faktisk tror jeg ikke denne representanten har særlig støtte fra sentralt hold - det er en helt annen holdning å spore hos de som driver med ruspolitikk i FrPs stortingsgruppe. Vel og merke når det gjelder narkotika. Når det kommer til alkohol har de ikke gått i bresjen, akkurat, selv om det ser ut til at friflyt-politikken er forlatt.

Det blir spennende å se hva dere får til i Aurskog-Høland. Kanskje burde kommunene samarbeide mer om dette, eller forsøke å lære av hverandres erfaringer?