tirsdag, november 09, 2010

Willochs omfavnelse av Frp


På forsommeren skrev leder i finanskomiteen, Torgeir Micaelsen, at han trodde Høyre og Fremskrittspartiet ville finne sammen i den økonomiske politikken før valget i 2013. Hadde han skrevet at Høyres tidligere statsminister Kåre Willoch ville velsigne en Høyre og Frp regjering, hadde noen trodd at han hadde fått solstikk.
(Kilde for utspill fra Kåre Willoch: Klassekampen 9.11.10)

For det er ikke måte på hvor sterkt Willoch har advart mot at Høyre skal samarbeide med Fremskrittspartiet. I 2006 ga han Høyre dette rådet:
- De bør ikke samarbeide med Fremskrittspartiet, før Frp er blitt et borgerlig parti.
Året etter tok Willoch et sterkt oppgjør med klimapolitikken til Frp, og mente at det ville være farlig for miljøet om Frp kom i regjering.
- Vi må hindre at styringen kommer i hendene på dem som enten fremdeles benekter at klimaproblemene eksisterer, eller som i hvert fall ikke vil gjøre nevneverdig for å motvirke dem. Willoch brukte til og med Ibsen for å argumentere mot Frp, som han mente skiftet standpunkter hele tiden.

Rett før Stortingsvalget i 2009 hintet Willoch om at det var en borgerlig regjering av H, V og Krf som var drømmen. Og han ga Carl I Hagen skylda for at de rødgrønne vant i 2005. Han karakteriserte samme år Frp «som et antikonservativt parti som prøver å være alt for nesten alle».

Det er liten grunn til å tro at jublen stod i taket hos Frp etter Willochs omfavnelse. For det er først når H er større enn Frp at dette kommer. Frp må nemlig holdes i ørene, det er nemlig mye feil med deres politikk. Særlig må det stilles vilkår om en ansvarlig økonomisk politikk. Men ikke alle Høyrefolk synes det er nok å være et like stort parti som Frp på meningsmålingene. For to måneder siden gikk tidligere nestleder i Høyre, Per-Kristian Foss ut og advarte mot tettere samarbeid med Frp. – En omfavnelse av Frp skyver sentrumspartiene mot Arbeiderpartiet.

Venstre har falt under sperregrensa, og KrF sliter i "Skyggenes dal" (de har enda ikke kommet til dødsskyggenees dal i det minste). kanskje er det dette som skal bli muligheten for sentrum til å utgjøre en faktor igjen i norsk politikk. Jeg tror mange velgere er skeptiske mot en ren H og FrP regjering. Om sentrum greier å spille sine kort godt nå har de alle muligheter til å lykkes. Hvis ikke tror jeg at moderate sentrumsvelgerne heller vil satse på Arbeiderpartiet.

Men det som forundrer meg mest med denne helomvendelsen er at den er forankret i situasjonenen på meningsmålinger, som for tiden har vist flertall for H og Frp. Ingen meningsmålinger varer evig. Prinsipper og politiske standpunkter pleier i allefall å leve lenger. Siden Willoch sist advarte mot samarbeid med Frp har de hverken forandret prinsipper eller politikk. Nå må jeg bare innrømme, jeg er spent på Frps reaksjon på utspillet fra Høyres tidligere statsminister.

Mer om Willochs utspill i disse mediene:
TV2

Bildet: Hentet fra presentasjonen av kåre Willoch på regjeringen.no

Ingen kommentarer: