fredag, november 26, 2010

Ja til pappaperm!

I disse dager går vi og venter. De to eldste barna venter på advent. Vi voksne venter på barn nummer tre (eller siste barn som jeg liker å kalle det), som har lagt seg godt til rette, og vil ikke ut selv om termindatoen er passert.

Neste høst skal jeg være hjemme. Hvor mange uker vet jeg ikke - men det blir sikkert fire måneder. Og det er slik det var med de to første og. Mamman tok det meste av permisjonen, mens jeg fikk være hjemme i 12 - 16 uker, mer enn det fedrekvoten var på da (5 uker med førstemann).

I dag legger regjeringa fram en likelønnsmelding, og ett av tiltakene de forslår er at mor og far skal ha 14 uker hver av permisjonen, resten deles fritt.

Vi husker reaksjonen hun fikk da hun fortalte at jeg skulle være lenge hjemme med eldstemann.
- Skal du virkelig gi han så mye av din permisjon? Da som nå, så er det mange som ikke skjønner at det er ikke mammapermisjon - men foreldrepermisjon. Det ser vi for eksempel hos Høyres Linda H. Helland da hun kommenterte nyheten fra regjeringa på twitter: Uff, uff.Regjeringen vil nå ta tid fra mor for å gi far mer permisjon.


Norge har verdens beste pappaer. De aller fleste er kjempeflinke til å være hjemme med barna når de er små. Det har ikke kommet av seg selv, men fordi man fikk innført en fire ukers fedrekvote i 1994. Fra dag en har det vært en kjempesuksess. Og jo lengre fedrekvoten har vært, jo mer har pappaene vært hjemme. Min erfaring er at det er stas når det er bare ett barn. Men ikke så stas når du har to-tre barn, og det skal hentes og leveres i barnehage/skole, utallige sokker uten matchende partner, vaskemaskiner som går fulle flere ganger om dagen. Også jeg har drømt meg tilbake til jobb en og annen gang....

I tillegg til at vi menn får litt oversikt over alle skuffer med barneklær, familiens logistikk (og kaos), og ikke minst at barna får en unik og god sjanse til å være sammen med pappaen, så viser erfaringer at man ikke bør gjøre som Høyre - fjerne fedrekvoten.

I Danmark gjorde de det for noen år siden. Det har ført til at Danmark er det landet hvor mennene er minst hjemme med barna.

Og om bare kvinnene er hjemme, bremser dette lønnsutviklingen deres. Derfor har likelønnskommisjonen foreslått tredeling av foreldrepermisjonen. Det er noe NHOs President er enig i, og hun mener at næringslivet taper når kvinner er lenge borte.

Jeg er sikker på at når regjeringen legger fram sitt forslag, så vil vi høre om at sosialistenes kommer med sin tvang. Det er selvsagt bare tøv og fjas fra folk som ikke kan diskutere politikk på en ordentlig måte. De kan umulig mene at NHO-presidenten og likelønnskomisjonen er sosialister. Eller Erna Solberg, som var i mot å fjerne fedrekvoten. De kan umulig mene at dette er mennesker som er opptatt av tvang eller kan karakteriseres som sosialister?

La oss få en ordentlig debatt.
- Hvordan kan vi få pappaene mer hjemme? Bør ikke barneloven endres slik at fedre får krav på økt samvær med barna ved samlivsbrudd. Hvordan kan vi sikre at gravide kvinner ikke diskrimineres i arbeidslivet? Hvordan kan vi sikre at enda flere arbeidsgivere oppfordrer og legger til rette for at fedre er lengre hjemme med barna når de er små.

Og så må regjeringen snarest få på plass en ordning der alle fedre har rett til fedrekvote. 6000 pappaer får ikke være hjemme med barna sine pga mor ikke har opparbeidet rettigheter. Dette er en urett som likestillingsminister Audun Lysbakken må gjøre noe med. Nå!

Ellers vil jeg bare gratulere regjeringen med et bra stykke arbeid på veien mot full likestilling. Og god pappaperm, Audun!


Facebookgruppe for tredeling

I nyhetene:
Regjeringen innfører tredeling av foreldrepermisjon
Mor og far kan få lik permisjon

Ingen kommentarer: