onsdag, november 24, 2010

Kortere skjenketid virker

I går viste NRK Brennpunkt en sjokkerende reportasje om fylla på utestedene. I Oslo har antall alkoholforgiftinger blitt doblet i løpet av seks år. Utelivsvolden er et stort problem, men dessverre får ikke helsevesenet lov til å registrere fylleskader. Volden i Oslo fører til at politiet hver helg sperrer av flere gater og må til tider advare folk mot å bevege seg i enkelte deler av byen på nattestid. Og mens politiet må bruke sine ressurser på å være barnepiker for fulle voksne, må bekjempelse av annen alvorlig kriminalitet vike.

Er det sånn vi vil ha det?


Nei! Det er faktisk mulig å gjøre noe. Brennpunkt viste også at man hadde satt inn forebyggende program i Stockholm, med opplæring av alle ansatte på utestedene. Dette STAD-prosjektet hadde vært med på å redusere volden med 30 prosent i Stockholm. Dessverre mangler vi politikere, både i byrådet i Oslo og i politisk ledelse i Helsedepartementet, som ønsker å gjennomføre et tiltak som STAD, som er dokumentert at virker. Det rare er at også utestedenes bransjeorganisasjoner og bryggeriforeningen også vil at politikerne skal gjøre noe med den uforsvarlige skjenkepraksisen på byen. Ingen er fornøyd med skjenkepolitikken slik den er i dag i byene.

Fylla og utelivsvolden er blitt helt uholdbar i flere av de største byene. Derfor lanserte politimestrene i de fire største byene i Norge et forslag i 2007 om å redusere skjenketiden til kl 02, eller aller helst 01. De ble bare delvis hørt. I Oslo ble politiet totalt overhørt, I Bergen fikk de redusert skjenketiden til 0230, noe som var et krav fra KrF i Bergen. Og i Trondheim reduserte de rødgrønne skjenketiden til 02. Bergen reduserte minst, og har en liten nedgang. I Trondheim er nedgangen i vold på hele 34 prosent.

Derfor er det skuffende at helseministeren i dag varslet Stortinget om at de ikke ville endre skjenketidene i denne omgangen, men vente på mer forskning. Dette sa hun da hun ble utfordret av flere KrF´ere. Hun hadde en unik sjanse til å fortelle at regjeringen hadde en ambisjon om å være en forebyggingsregjering, som ønsket å redusere utelivsvolden. Når helseministeren kommer til Stortinget for å fortelle at regjeringen synes at det mangler kunnskap (til tross for at vi har fått mer kunnskap om at det virker i løpet av det året som har gått siden de presenterte forslaget), så burde helseminsiteren ha noen klare ideer om hva hun ville gjøre i stedet. Selv om helseministeren vil vente med å stramme inn skjenketidene, blir det ikke mindre vold. Nå må vi altså vente til etter neste valg før vi får svar.

Jeg mener at helseministeren nå må ta noen grep:
- Sørge for at det blir innført en regel om at hvis du skjenker noen for fulle, eller skjenker mindreårige, så mister du bevillingen for en kortere periode, selv om det er første gang. Det må gjelde om utestedet begår et alvorlig lovbrudd. Det samme gjelder om de diskriminerer på grunn av hudfarge.
- Innfør STAD-prosjektet i de fem største byene.
- Be kommunene differensiere skjenketidene. I dag avsluttes skjenkingen kl 01 på 80 % av utestedene i Stockholm. I Oslo og Tromsø kan over 50 % skjenke til 03.
- Gi politiet og skjenkekontrollører adgang til å stenge utesteder som bryter loven i det de blir tatt for overskjenking eller at mange av gjestene er fulle.

I dag har jeg debattert skjenkepraksisen i Oslo på P1s Her og Nå (24.11 ca 15 min ut i programmet) med Oslos skjenkebyråd Øystein Sjøtveit. Det var en merkelig opplevelde. Jeg hadde trodd at det kom en offensiv byråd, som beklaget at de ikke hadde gjort en bedre jobb. For siden 2008 har de skrevet 141 kontrollrapporter om overskjenking, men bare 7 av disse har ført til en inndragning. Det er for dårlig. I tillegg har Næringstetaten i Oslo avslørt 56 ganger at det er mange fulle folk på et skjenkested. Slik skal det ikke være.

Men jeg møtte en byråd som var stolt over at de hadde inndratt 11 bevillinger i fjor, og 17 så langt i år. Det er det laveste nivået av inndragninger på ti år! Og det er han stolt av. Forstå det den som kan! Han ga meg det inntrykk av at skjenkebransjen var i skjønneste orden, og jeg må si jeg ble forundret. Har han ikke hørt hva politiet, helsevesenet, skjenkebransjens organisasjoner og alle andre sier? Men denne holdningen til Oslos utelivsproblemer forklarer hvorfor det skjer så lite med å rydde opp i bransjen. Skjenkenæringa styres av en politiker uten ambisjoner om å redusere volden. Han bagatelliserer lovbruddene. Jeg syens det er rart, fordi da noen muslimske drosjesjåfører aksjonerte mot noen karikaturtegninger, var han rask med å true med å inndra drosjeløyvene. Da var det handlekraft fra byråd Sjøtveit. Enda drosjesjåførene ikke hadde brutt noen lover (dog en forskrift), i motsetning til de flere hundre skjenkestedene i Oslo som er tatt i kontroller og har brutt de mest alvorlige bestemmelsene i alkoholloven.

Oppdatert 25.11.2010 kl 0900
Rett skal være rett. FrPs Jon Jæger Gåsvatn tok i går opp i Stortinget problemet med at flere kommuner ikke gjør noe når utesteder overskjenker. Jeg er enig med han, det trengs klare nasjonale retningslinjer.

Jon Jæger Gåsvatn (FrP) [10:38:08]: I Fremskrittspartiet har vi programfestet at en skjenkebevilling skal være lett å få og lett å miste. Men en av de store utfordringene vi har, er at det er 430 kommuner i dette landet som har en ulik praksis for og en ulik tilnærming til skjenkekontroll. Statsråd Anne Grete Strøm Erichsen avviste dessverre dette, og ba Frp rydde opp i Oslo. Men problemet er i flere kommuner, det er ikke bare i Oslo.

Det er forbudt med skjenking av overstadig berusede og skjenking av mindreårige. Men vi hører om kommuner som utfører skjenkekontroll kl. 14, og vi ser kommuner som selv ved gjentatte brudd på alkoholloven nøyer seg med en advarsel. Vi har også hørt om kommuner som skjeler til konkurransevridning med nabokommunen med hensyn til utmåling av straff for overskjenking og skjenking av mindreårige.

Spørsmålet mitt til statsråden blir om statsråden kunne tenke seg å utarbeide klare nasjonale retningslinjer for hvilke sanksjoner som skal gis ved brudd på alkoholloven. Vi vet at kommunene ønsker selvstyre i forhold til åpningstid. Når det gjelder reaksjoner på brudd på alkoholloven, er det på sin plass å få nasjonale retningslinjer for det?


Saker i media:
Statsråd på retrett
Se forøvrig debatt om dette på Dagsnytt 18.
TV2: Overskjenking blir sjelden straffet
Diskuter på verdidebatt.no
Politimester i Oslo: Oslo er en orgie av fyll, spy og blod, samme sak i TV2
Oslo Høyre vil ha skjenking døgnet rundt
Det siste Oslo trenger er døgnåpne skjenketider
En av sju skjenker til 03
Få skjenker til 03


3 kommentarer:

Jon sa...

Kanskje det er lettere å få lov til å forske på hvor mye avgiftsinntekter skjenkebeansjen genererer og hvor mange årsverk sysselsetting som "skapes" av hovedstadens skjenkepolitikk. Inkludert drosjesjåfører og bruggeriarbeidere. Ikke offentlig ansatte som politi og helsevesen.

Jørgen sa...

Skjenketider kommer til å forflytte og forsterke problemet. Det er både politidirektoratet (REF# Politibladet nr 5 i år) og utelivsbransjen enige om. Differensiering av skjenketider og bedre håndheving av de reglene som faktisk eksisterer har jeg mye mer troa på.

Ved å innskrenke skjenketidene privatiserer du fylla og dermed også volden.

Sten M. Berglund sa...

Jon,
ingen er imot skjenkebransjen. De skaper inntekter de også, og de sysselsetter selvsagt også leger, sykepleiere, politifolk, ambulansesjåfører, brannfolk (når folk kjører hjem fra utesteder i fylla) osv.

Det fins mye bra å si om utelivsnæringa, men den er ikke bra nok som den er nå. Bryggeridirektør Petter Nome går lengst, og sier:
– Skjenkepolitikken i Oslo har gitt oss en utrivelig og farlig hovedstad til dittoslo.no

Videre sier Nome:
– De fleste serveringssteder er seriøse og ryddige. Det er også de fleste gjestene. Men politikken med at ”det skal være lett å få og lett å miste” skjenkebevillinger er en gedigen fiasko. Mange som aldri burde fått skjenke en dråpe tjener store penger på useriøs drift og overskjenking, og de holder på i årevis uten at noen griper inn, sier Nome.

Det er dette som er problemet.

Jørgen, differensiering av skjenketider er jeg for. I Oslo får over 50% skjenke til 03. I Stockholm har 80% avslutta skjenkinga før kl blir 01. Der har vi noe å lære.

Erfaringen fra Trondheim er ikke at det blir veldig mye nachspiel, det blir heller ikke illegale skjenkeklubber - og det er ingenting som tyder på at volden har blitt privatisert. Forskning fra andre land viser også dette.

Les omtale av en forskningsrapport fra Newcastle, Australia her: http://www.actis.no/no/nyhetsarkiv/meninger/Kortere+skjenketid+gir+mindre+vold.9UFRDM0_.ips

Til slutt - jeg tror ikke det er bare kortere skjenketider som virker. Det er flere tiltak som må settes inn. Ett jeg ikke har nevnt i blogginnlegget er bedre kollektivtilbud om natten.