tirsdag, november 23, 2010

Barn som fødes med abstinenser

Brennpunkt setter i dag søkelys på barn som fødes av mødre som er med i legemiddelassistert rehabilitering (LAR), og bruker metadon og subutex. En av de mange gravide LAR-pasientene vi har i Norge, Ann-Helen, forteller om hva slags bekymringer hun har når hun venter sitt fjerde barn. Hun er redd for at fosteret ikke skal utvikles normalt, og at det skal fødes med abstinenser. Som alle andre gode mødre er hun opptatt av barnets beste.

Og Helsedirektoratet har i en høring foreslått at alle gravide skal fortsatt stå på sine sterke legemidler, de skal ikke trappes ned. Prosjektgruppa som har foreslått nye retningslinjer for gravide i LAR har en mindretallsinnstilling. Et mindretall på fem av sytten i prosjektgruppen har tatt ut dissens. Deres anbefaling lyder slik: Metadon eller buprenorfin kan trappes noe, eventuelt helt, ned under graviditeten forutsatt at nedtrapping skjer under betryggende former.

Helsedirektoratet hevder at det rent medisinsk er det helt trygt å beholde gravide i LAR. Det er ikke uforsvarlig å gi fostre metadon eller subutex, og de mener at det ikke er forsvarlig å trappe ned, for da vil fosteret måtte takle absinensene mens det er i mors liv, sammen med moren. Det merkelige er at hvis mor er rusavhengig på andre ting enn opiater, så kan mor tvangsinnlegges og avruses så lenge hun er gravid. Av hensyn til fosteret. Og det fins institusjoner som gjør dette.

Overlege Hallvard Reigstad ved Barneklinikken i Bergen er sterkt kritisk til myndighetenes holdning i dette spørsmålet. Til NRK Brennpunkt sier han:

– Barn med abstinenser er veldig urolige, de blir irritable av det aller minste, lyder og lys, og de har et skrik som tyder på at de har det vondt her i verden, sier Reigstad.

Men hvorfor får ikke kvinner i LAR, som planlegger å bli gravide, eller som blir gravide, hjelp til å trappe ned eller avslutte bruk av metadon eller subutex? I fjor behandlet Stortinget en stortingsmelding om svangerskapsomsorgen. Da ble flertallet enig om følgende:
Komiteen viser til at utvidelsen av tilbudet om legemiddelassistert rehabilitering fører til et økende antall LAR-brukere som får barn. De siste ti år er det født om lag 150 barn av mødre som får vedlikeholdsbehandling. Det vises til Rapport 31/2008 fra Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten som omhandler medikamentell vedlikeholdsbehandling av gravide. Det fremgår av rapporten at mødre som får vedlikeholdsbehandling under svangerskapet, føder barn med abstinens, lavere fødselsvekt og mulighet for utviklings- og atferdsforstyrrelser. Etter Kunnskapssenterets vurdering foreligger det ikke tilstrekkelig kunnskap til å gi klare anbefalinger om vedlikeholdsbehandling av gravide. I stortingsmeldingen varsles det at Helsedirektoratet vil fremlegge retningslinjer for vedlikeholdsbehandling av gravide i løpet av 2010. Slik komiteen ser det, har samfunnet et særlig ansvar for å beskytte barn mot helseproblemer og risiko for helseskader. Føre-var prinsippet må ligge til grunn, og det vil ikke være etisk forsvarlig å utføre studier som kan føre til at barn påføres helseproblemer som kan unngås.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet, Høyre, Sosialistisk Venstreparti, Kristelig Folkeparti og Senterpartiet, mener at det derfor må legges til rette for at LAR-brukere som planlegger graviditet, kan slutte med vedlikeholdsbehandling før svangerskapet og i stedet tilbys tett oppfølging og medikamentfri behandling gjennom graviditeten. Både institusjonsopphold og andre hjelpetiltak må vurderes som alternativ til vedlikeholdsbehandling. I de tilfeller der frivillige hjelpetiltak ikke gir barnet tilstrekkelig beskyttelse, må sosialtjenesten vurdere tvungen tilbakeholdelse av den gravide etter lov om sosiale tjenester § 6-2a for å beskytte det ufødte barnet.


FrP, Høyre og KrF fremmet forslag om at man skulle utarbeide retningslinjer og støttetiltak som sikrer at LAR-brukere som planlegger graviditet, avslutter vedlikeholdsbehandling før svangerskapet og i stedet tilbys andre egnede støttetiltak som legger til rette for et rus- og medikamentfritt svangerskap. De rødgrønne og Venstre ville ikke støtte et slikt vedtak, men la sterke føringer for hva de ville i sine merknader.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Senterpartiet og Venstre, viser til at Helsedirektoratet på oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet nå utarbeider nasjonale retningslinjer for gravide i legemiddelassistert rehabilitering og oppfølgingstiltak for familiene fram til barna når skolealder. Kvinner i LAR som planlegger graviditet, og som frivillig ønsker å trappe ned substitusjonslegemiddelet, faller innenfor oppdraget for retningslinjearbeidet. Kvinner som er i LAR, og som ønsker å trappe ned før de blir gravide, skal tilbys nødvendig støtte og oppfølging. Flertallet merker seg at det ikke er faglig konsensus om LAR-behandling hos gravide. Eventuelle bivirkninger og senvirkninger av LAR-behandling på gravide bør derfor kartlegges bedre. Det må utvises varsomhet i LAR-behandling til gravide med tanke på at barna kan rammes av negative konsekvenser som eventuelt ikke er fullt ut kjent for fagmiljøene på det nåværende tidspunkt.


Det kan argumenteres for at gravide LAR-brukere skal fortsatt stå på sine legemidler, om alternativet er et liv som injiserende heroinbruker. Kanskje er det bare de mest stabilie som greier det - hvem vet? Ann-Helen hadde levert rene prøver hele tiden, og hadde ikke noe sidemisbruk. Hvorfor kvinner som henne ikke skal få et tilbud om å trappe ned eller avslutte LAR-behandling er for meg en gåte. Særlig i forkant av en planlagt graviditet.

Hvorfor følger ikke de rødgrønne opp det de har sagt i Stortinget? Hvorfor legger de opp til at man skal stå på LAR under svangerskapet, når de er redd for konsekvensene? Ikke bare for de nyfødte som må ha morfin for å overleve abstinensene, men også konsekvensen det kan ha for barna på lang sikt? Og enda verre, hvorfor sørger de ikke for at Helsedirektoratet følger opp abstinens-barna, for å finne ut hvordan det går med de både på kort og lang sikt.

Oppdatert 24.11.10
Les Ann-Helens historie


Stortingspolitiker krever at eksprimenteringen med barn med metadon og subutex må opphøre.

Nedtrapping under svangerskap kan gjøres kontrollert, sier klinikksjef.

2 kommentarer:

Karen Følling sa...

Jeg er selv LAR bruker og har vært det i snart 13 år. Jeg er svært opptatt av behandlingstilbudet i LAR og hva samfunnet har å tilby oss, og hvilke dører samfunnet ikke åpner opp for oss. Selvfølgelig er jeg også opptatt av de små ufødte barna, som har LAR mødre.

Følelsen av ikke å passe inn, at man ikke har riktig tilhørighet i samfunnet, er langt på vei den største årsaken til at personer blir rusmiddelavhengige, og det er etterhvert ganske mange. Hvorfor en del av oss mennesker har denne følelsen er nok mange og ulike. Faktum er at denne følelsen av manglende tilhørighet gjør fryktelig vondt for dem det berører. Derfor prøver flere og flere ut rusmidler, og man finner fort ut at dette for en stund fjerner den smerten vi har båret på, noen siden fødselen, andre siden tidlig i barndommen - naturligvis avhengig av utløsende faktor.
Er man riktig medisinert i LAR, i hvert fall ikke for høydosserte, så er denne medisinen med på å dempe på smerten vår, den gir oss ro i kropp og sjel, og ved riktig medisinering er man slett ikke ruset. Når man trapper av en person fra en LAR medisin, vil svært mange få mange ubehagelige følelser tilbake, og russuget vil komme tilbake. Jeg spør derfor foftatter av ovenstående innlegg om han tror at det ufødte barn vil være mere tjent med å måtte kjenne på mors uro og ubehag, som følge av nedrappingen? Er det ikke bedre å forholde seg til virkeligheten, nemlig at unge kvinner i LAR blir gravide. Dersom det ikke er et planlagt svangerskap, har mor liten sjanse til å trappe ned før svangerskapet inntreffer. La barnet få være i magen til en mor som tar sin medisin, og har ro i kropp og sjel. Når barnet så fødes, får det nedtrapping - dersom det er abstinent, hvilket ca 60% av barna er. Over lang tid kan barnet trappes smertefritt av medisinen. Dersom barnet får mye omsorg og kjærlighet helt fra fødsel, og også i svangerskapet, vil det utvikle seg helt som andre barn og få det godt.

Det man i LAR bør bli mye flinkere på, er å gi dem som skal inn i LAR god og riktig opplæring i bl.a hva det innebærer å bli gravid i LAR, og fortelle dem om hvilke konsekvenser dette kan få for fosteret. Dette gjøres i svært liten grad idag. Man får i det hele tatt alt for liten informasjon om hva det vil si å ta imot LAR-behandling, hvor fokus i dag i hovedsak er urinprøver som behandlingsmetode, sammen med straffereaksjoner. Hele LAR behandlingen er svært kompleks, med alt for mye som ikke fungerer. Jeg er opptatt av å verne om det ufødte barn, men er ikke sikker på at det å trappe ned en gravid LAR-kvinne, nødvendigvis er til det beste for barnet. Jeg er sikker på at fosteret ganske fort vil få følelsen av å være på feil plass og i veien, dersom mor er urolig og hele tiden må gå og kjenne på vonde følelser.
Jeg har selv det siste halvannet året trappet meg ned på Metadon, fra 100 mg til idag 10 mg. Skal man kunne trappe av LAR medisinen smertefritt, tar det så lang tid, og altså mye lenger enn et svangerskap. En hurtig nedtrapping av mor vil gi henne ekstremt mye uro og ubehag i kroppen. Også i lang tid etter at hun er trappet av LAR medisinen. Dette ville i så fall fosteret måtte kjenne på under hele mors graviditet. Jeg spør deg igjen, hva tror du eller andre er best for barnet?
La oss til slutt være enige om at vi selvfølgelig må verne om det ufødte barnet og at det beste naturligvis er at disse kvinnene ikke blir gravide. Men slik er ikke virkeligheten i dag. Den er slik at unge kvinner i LAR forelsker seg og blir gravide, akkurat som alle andre i samfunnet. I stedet for å kjefte på disse kvinnene og fremstille dem som monstre - gi dem følelsen av å være et monster, burde man heller være opptatt av å verne om dem med en kjærlig og stø hånd, slik at det ufødte barn under omstendighetene kan få det best mulig.
Karen Følling
Daglig leder
LAR-Nett Norge

Sten M. Berglund sa...

Hei!
Først og fremst - takk for kommentaren!

Bare så det er sagt - jeg regner med at du ikke mener at jeg har på noen måte forsøkt å kjefte på kvinner i LAR, eller fremstille dem som monstre?

Da NRK Brennpunkt viste dokumentaren var jeg samtidig pålogget twitter. Der var det mange fordømmende meldinger. Jeg tenkte dette er ikke noe man bør videreformidle ved å skrive imot - for å vise tydelig at jeg mislikte disse holdningene. <jeg lot være - rett og slett fordi jeg ikke gidder å bruke tid på slike meningsytringer.

Kvinnen som dette blogginnlegget tar utgangspunkt i mener jeg var en samvittighetsfull og god mor, som mange andre mødre er/forsøker å være i LAR og utenfor LAR. Og hun fikk fram en god del av det du selv peker på i ditt innlegg - manglende informasjon i LAR om/i forkant av graviditet.

Jeg tror ikke det fins noen enkle løsninger her. Derfor skriver jeg ikke i min blogg at alle kvinner som er i LAR og blir gravide skal tas av så fort som mulig/forsvarlig". For det mener jeg ikke.

Jeg er opptatt av at det skal være et alternativ for de som ønsker det, og særlig for de som planlegger å bli gravide. Det er ikke bare LAR-brukere som planlegger svangerskap - det er jo helt normalt blant par. Kanskje noen ville ha forsøkt nedtrappingover tid før de ble gravide. Under god oppfølging kunne det kanskje også fungere?

Sten Magne Berglund